Complicaties van syfilis

Zonder behandeling kan syfilis ernstige gevolgen hebben voor je lichaam. Vooral in het laatste stadium, tertiaire syfilis, dat pas na een aantal jaren intreedt, kunnen er veel complicaties optreden.

Kleine gezwellen of tumoren

Op je huid, beenderen, lever of andere organen kunnen zich in het laatste stadium van syfilis kleine gezwellen ontwikkelen. Deze bobbels worden gumma’s genoemd en hebben niets met kanker t e maken. Als je behandeld wordt tegen de ziekte, zullen de bobbels normaal gezien verdwijnen.

Neurologische problemen

In het late stadium van de ziekte, kan syfilis leiden tot problemen met het zenuwstelsel, waaronder beroertes, hersenvliesontsteking, slechte spiercoördinatie, verlamming, doofheid, gezichtsproblemen, persoonlijkheidsveranderingen en dementie.

Cardiovasculaire problemen

Cardiovasculaire problemen die een gevolg zijn van syfilis, kunnen bestaan uit aneurysma’s en ontstekingen van de aorta en andere bloedvaten.

HIV-infectie

Syfilis-patiënten lopen tot vijf keer meer risico om HIV op te lopen. Een syfiliszweer kan gemakkelijk bloeden, waardoor HIV tijdens seksuele contacten gemakkelijk het lichaam kan binnendringen.

Zwangerschapsproblemen en miskramen

Meer dan 40% van de baby’s die congenitale syfilis oplopen zal sterven. Ook het risico op vroeggeboortes zal aanzienlijk stijgen.