Symptomen rugpijn

Rugpijn is een vaak voorkomend en zeer hardnekkig probleem. Er zijn vele soorten rugpijn en ook de oorzaken kunnen variëren. Logische oorzaken zoals verwondingen en ongelukken buiten beschouwing gelaten, wordt rugpijn vaak veroorzaakt door dagelijkse gewoonten. Het gaat dan meestal om een verkeerde houding bij het zitten, wandelen en werken.

Hoewel er dus meerdere oorzaken zijn, blijven de symptomen van de aandoening dezelfde. We maken een onderscheid tussen de symptomen die specifiek betrekking hebben op de rugstreek en andere symptomen die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Hieronder sommen we ze even voor je op.

Symptomen met betrekking op de rugstreek

Het gaat hier vooral om verschillende soorten pijn, op verscheidene plaatsen in de rugstreek. Een eerste symptoom is een scherpe, plaatselijke pijn in je nek of in je boven -of onderrug, vooral bij het tillen van zware voorwerpen of bij een andere inspanning. Mensen met rugpijn hebben ook geregeld last van pijn die uitstraalt naar de onderkant van het lichaam, over de billen langs de dijen naar de kuiten en zelfs de tenen.

Een ander ongemak verbonden met rugpijn is een aanhoudende pijn en stijfheid over de hele lengte van je ruggengraat, van je nek tot aan je heupen. Je kan ook last krijgen van een chronische pijn in het midden van je rug, of in je onderrug, vooral na langdurig zitten of rechtstaan. Ten slotte kan ernstige rugpijn ervoor zorgen dat je niet meer recht kan staan zonder ernstige spierspasmen te voelen in je onderrug.

Andere symptomen

De rugpijn kan ook een aanwijzing zijn van een nog ernstigere aandoening. Wanneer je lijdt aan de volgende symptomen, zoek je best zo snel mogelijk gepaste medische hulp. Wanneer de pijn in je rug doorgaat naar de achterkant van je been, kan je lijden aan ischias. Dit is een zenuwpijn die gepaard kan gaan met rugpijn.

Sommige patiënten ervaren tintelingen, gevoelloosheid of verlies van controle over armen en benen. Dit kan wijzen op beschadigingen aan het ruggenmerg. Wanneer de rugpijn gepaard gaat met koorts, een brandend gevoel bij het plassen of sterk geurende urine, kan je lijden aan een bacteriële infectie van je urinewegen.

Rugpijn kan soms ook gepaard gaan met incontinentie. Patiënten ouder dan 50, ten slotte, die een matte pijn ervaren op een bepaalde plaats bij hun ruggengraat wanneer ze in bed liggen, kunnen best hun arts contacteren. Dit kan wijzen op osteoartritis.

Lees meer over: onderrug , pijn , rug , rugpijn