Rugpijn voorkomen

Iedereen heeft wel eens last van rugpijn. Het is een vaak voorkomend ongemak dat in sommige gevallen kan uitgroeien tot een chronische aandoening. Rugpijn is te wijten aan een waaier van oorzaken, die niet altijd even duidelijk zijn, en is moeilijk te bestrijden. Mensen met rugpijn kunnen vaak niet meer doen dan rusten en proberen hun spieren te ontspannen. Daarom is het beter om deze aandoening zo veel mogelijk te voorkomen. Hieronder geven we enkele tips.

1. Bij het heffen...

De pijn die plots in je rug kan «schieten» is meestal het gevolg van een overbelasting van de rugspieren bij het heffen of dragen van een zware last. Wanneer je rugspieren werk moeten verrichten waaraan zij niet gewend zijn, kunnen er verrekkingen in de spieren of ligamenten optreden, die rugpijn veroorzaken. Een correcte houding bij het heffen kan deze problemen voorkomen. Wanneer je iets moet heffen, buig dan door je knieën en houd de last zo dicht mogelijk bij je lichaam. Is de last te zwaar, doe dan geen gekke dingen en vraag hulp aan iemand, of gebruik een hulpmiddel. Dit is vooral belangrijk voor mensen die geregeld zware ladingen moeten heffen.

2. Let op je houding

De menselijke ruggengraat is een flexibele maar erg stevige structuur die goed bestand is tegen de last van alledaagse bezigheden. Geregeld van houding veranderen houdt deze structuur gezond (ergonomen grappen wel eens dat de beste houding voor de rug de volgende is...).

De structuur van de ruggengraat is S-vormig en het is belangrijk dat je deze vorm behoudt bij het zitten. Goede stoelen volgen de lijn van de rug, maar aangezien elke persoon anders is, moet een goede stoel zich kunnen aanpassen aan de persoon die erin zit. Wanneer je bukt, buig dan vanuit de knieën en niet vanuit je rug, zeker bij het heffen (zie hierboven).

3. Hou je rug flexibel

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is flexibiliteit een van de belangrijkste eigenschappen van je ruggengraat. Om deze beweeglijkheid te behouden of te verbeteren is het goed om regelmatig te stretchen, zeker nadat je lange tijd in dezelfde positie hebt gestaan of gezeten. Dit is aan te raden voor mensen die hun werkdag achter een bureau doorbrengen. Naast het stretchen zijn er nog andere vormen van lichaamsbewegingen die focussen op flexibiliteit. We denken hierbij bijvoorbeeld aan yoga en tai-chi.

4. Blijf actief & gezond

Rust roest... dit geldt zeker ook voor je rug! Geregeld bewegen en sporten helpt om rugklachten te voorkomen. Een evenwichtige voeding en genoeg water houden je verder gezond.

Lees meer over: houding , knieën , rug , rugpijn , rugspieren , spieren