Behandeling rugpijn
Er bestaan geen wonderbehandelingen tegen rugpijn. Dit komt omdat de oorzaken van de pijn zeer divers kunnen zijn. Ook de pijn zelf kan variëren, naargelang haar intensiteit en de precieze plaats waar zij zich voordoet. Rugpijn wordt in eerste instantie thuis behandeld. Maar wanneer er enkele verdachte symptomen optreden, kan je beter je dokter raadplegen. Je kan ook een beroep doen op andere, meer specifieke vormen van medische verzorging. Hieronder gaan we wat dieper in op deze verschillende manieren om rugpijn te bestrijden.
Wat kan je zelf doen?
Bij het opkomen van rugpijn kan je best even rusten, in een houding die je rug ontlast. Je legt je op je rug, met een kussen onder je hoofd en nek, terwijl je je voeten laat rusten op een stoel. De platte rust kan je best beperken tot één, maximum twee dagen. Je spieren moeten immers voldoende actief blijven om niet te verzwakken, dit zou de revalidatie kunnen bemoeilijken. Probeer dus om geregeld te blijven bewegen, ook als dit pijn doet. Bewegingen als wandelen vergen minder van je rug.
Je kan ook je houding verzorgen. Zorg ervoor dat je matras hard genoeg is en gebruikt stevige stoelen om in te zitten. Zachte en inzakkende stoelen en sofa’s zijn echt te vermijden.
De rugpijn is vaak te wijten aan een verrekte spier of ligament. Probeer de spier te ontspannen met een warmte -of een koelelement, zoals een zak ijs. Ook een massage kan de spieren ontspannen. Let wel op met warmte en koude: je kan best steeds een kledingstuk tussen je lichaam en het element in kwestie houden. Een lang bad helpt eveneens om de spieren te ontspannen.
Wat medicatie betreft, kan je pijnstillers nemen tegen de pijn, maar neem niet meer dan de voorgeschreven dosis. Je apotheker kan je hierbij helpen. Pas op: pijnstillers zijn verslavend en het niet de bedoeling om ze op regelmatige basis te blijven innemen. Wanneer de pijn niet overgaat, raadpleeg dan je arts.
Wanneer kan je best een arts raadplegen?
In sommige gevallen wijst rugpijn op een onderliggende aandoening. Wanneer je bloed plast of moeite hebt met urineren, ga je best naar de dokter. Hetzelfde geldt voor de volgende symptomen: tintelingen en gevoelloosheid in achterwerk, kruis, armen en benen, rugpijn die uitstraalt naar de benen, en gebrek aan stabiliteit bij het rechtstaan.
Bij wie kan je nog terecht?
Andere verzorgers die je kunnen helpen met je rugpijn zijn fysiotherapeuten en chiropractors. Deze personen focussen zich op lichamelijke oefeningen en proberen de rugpijn pijn te verminderen en je gewrichten flexibeler te maken.