Oorzaken van rugpijn

Rugpijn is een lastige aandoening die soms erg moeilijk te behandelen is. Dit ligt onder andere aan het feit dat rugpijn een verzamelnaam is voor vele soorten pijn, op verschillende plaatsen in de rugstreek. Een waaier van oorzaken kan hiervoor verantwoordelijk zijn. Die oorzaken zijn niet altijd eenduidig en vaak moeilijk te vinden. Soms zijn ze zelfs gewoonweg onvindbaar. Hieronder bespreken we enkele oorzaken van rugpijn.

Verrekkingen

Verrekkingen zijn de belangrijkste oorzaak van plotse rugpijn. Ze zijn meestal te wijten aan verkeerde dagelijkse gewoonten. Verrekte spieren en ligamenten veroorzaken een pijnscheut in je lichaam. Dit is vaak het gevolg van het heffen of dragen van een zware lading, met een foute houding. Je kan ook een verrekking oplopen na een plotse, vreemde beweging.

Structurele oorzaken

Soms wijst de rugpijn op een andere, onderliggende ziekte. Het gaat hier meestal over aandoeningen aan het beendergestel en de zenuwen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld geboren met een skeletafwijking, waardoor hun ruggengraat een abnormale curve maakt, hetgeen rugpijn kan veroorzaken.

Andere vormen van rugpijn kunnen veroorzaakt worden door artritis. Deze ziekte, die gekend is als verstramming van de ledematen, treft soms ook de rug, wat kan leiden tot een vernauwing van de ruimte rond het ruggenmerg. Rugpijn kan ook te maken hebben met osteoporose of beenderverkalking. Het betreft hier dan ruggenwervels die broos worden en breken of versplinteren.

Tot slot kan rugpijn ook te wijten zijn aan een probleem met je tussenwervelschijven. Zoals hun naam laat vermoeden, bevinden deze schijven zich tussen de wervels, waar zij functioneren als een soort kussen. Wanneer zij breken of wanneer hun zachte kern uitpuilt, kunnen zij op een zenuw drukken en zo rugpijn veroorzaken. Let op, dit doet niet altijd pijn: mensen kunnen uitpuilende of gebroken tussenwervelschijven hebben zonder hiervan op de hoogte te zijn. Wanneer de geknelde zenuw diegene is die naar het been gaat, spreekt men van ischias.

Zeldzame oorzaken

In zeer zeldzame gevallen ligt de oorzaak van de rugpijn elders. Het kan dan gaan om ruggengraatkanker, waarbij een tumor rugpijn veroorzaakt door op een zenuw te drukken. Een andere zeldzame oorzaak is een ruggengraatinfectie. Tot slot is er ook een zeer beperkte kans dat je lijdt aan het «Cauda equina» syndroom. Dit is een zeer ernstige neurologische aandoening die de zenuwbundel treft die je onderrug en benen doet functioneren. De aandoening kan leiden tot zwakheid in de benen, incontinentie en gevoelloosheid in de zadel –of kruisstreek.