Symptomen in het 3de zwangerschapstrimester
Het laatste trimester is, zoals je wel kan verwachten, het zwaarste van de zwangerschap. Je hebt dorst, maar moet continu naar het toilet. Je lijkt je hormonen ongeveer onder controle te hebben maar dit is heel uitputtend. Daarom is het in dit trimester meer dan ooit van belang om jezelf goed te verzorgen.
De groeispurt
Aangezien het einde van je zwangerschap nadert, ben je nu op je zwaarste punt. Daarbij drukt de baby op al je organen waardoor normaal functioneren moeilijk wordt. Daarom verdeel je je bezigheden best in kleine onderdelen die je elke afzonderlijk doet met een korte pauze ertussen.
De meeste vrouwen hebben in dit trimester ook last van opgezwollen voeten. Dit komt omdat er vloeistof wordt opgehouden in het lichaam. Om dit probleem te minimaliseren, kan je er best op letten dat je veel van positie wisselt en je benen nooit kruist. Daarbij kan een gezond bad dit probleem voor een deel verhelpen.
Problemen
Op het einde van de zwangerschap hebben bijna alle vrouwen rugklachten. Deze problemen kunnen niet verholpen worden, wel kan je ervoor zorgen dat ze binnen de perken blijven. Zo ondersteun je je rug ’s nachts best zoveel mogelijk. Probeer elke vorm van heffen te vermijden. Wees dus niet bang om iemand om hulp te vragen.
Het continu naar toilet moeten, is iets waar veel vrouwen zich aan storen. Je zal hoe dan ook vaak naar het toilet moeten maar je kan dit zelf inperken. Zo kan je om de twee uur naar het toilet gaan in plaats van te wachten tot wanneer je op springen staat. Door regelmaat te creëren, beslis je zelf wanneer je naar het toilet gaat. Zo kan je geleidelijk de tijd tussen twee toiletbezoeken uitbouwen tot ongeveer 3 uur.
Je dromen lijken ook levendiger en soms griezeliger te worden. De reden hiervoor is het vaker wakker worden om een toiletbezoek of omdat de baby beweegt. Doordat je wakker wordt, herinner je je dromen beter. Maak je dus niet ongerust als je de meest vreemde dingen droomt. Dit is perfect normaal.
Weeën
Op het einde van de zwangerschap kan je al weeën krijgen, zelfs lang voor de bevalling. Deze weeën worden 'harde buik' genoemd en zijn zeer normaal op het einde van de zwangerschap. Ze hebben weinig te maken met de echte weeën, die je voelt bij de bevalling.