Een stressloze zwangerschap
Een kind - en zeker je eerste - krijgen gaat vaak gepaard met een heleboel stress. Vragen over het verloop van je zwangerschap, hoe je het gaat aanpakken als je kleine spruit geboren is, of je voldoende plaats hebt en nog honderd en een zulke dingen staan waarschijnlijk op je vragenlijst. Toch is het beter om stress te beperken tijdens je zwangerschap. Ook al is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan…
No stress
Het is normaal dat je met een heleboel vragen zit. Maar laat je er niet door meeslepen zodat je binnen de kortste keren overstresst bent. Dat is niet goed voor jou en nog minder voor de kleine spruit in je buik. Chronische stress kan er namelijk toe leiden dat schadelijke hormonen zich een weg door de placenta banen. Op die manier kunnen ze bij je ongeboren baby vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en leer- en gedragsproblemen op latere leeftijd uitlokken. Een reden te meer dus om kalm te blijven.
Hoe doe je dat?
Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Onderstaande tips kunnen jou en je partner misschien al op weg helpen om van een stressloze zwangerschap te genieten. Met de nadruk op genieten.
- Vraag aan je partner om jou te masseren. Massages van degene waarvan je houdt kunnen stressverminderend werken.
- Maak zelf een klein ommetje of ga even zwemmen. Zo kan je lichaam ontspannen en ebt de stress als vanzelf weg.
- Luister naar je favoriete muziek en ontspan.
- Wees lief voor je huisdier: ga eens met je hond wandelen of streel je kat. De feel good hormonen die daarbij in je lichaam vrijkomen kunnen de stress naar een lager niveau brengen.
- Al aan meditatie gedacht? Ga gemakkelijk zitten, sluit je ogen en zeg ‘ohm’.
- Meditatie niets voor jou? Neem dan een lange, warme douche om terug op krachten te komen en volledig te ontspannen.
- Wil je actiever bezig zijn om je gedachten te verzetten? Neem breinaalden en garen en brei alvast iets moois voor je kleine spruit. Of trek je stoute kleren aan en ga even in de tuin werken. Beide activiteiten kunnen ontspannend werken omdat je hersenen bij steeds dezelfde bewegingen in automatische piloot schakelen.