De uitgerekende datum voorbij: wat nu?
Je bent er helemaal klaar voor: je hebt jouw spullen en die van de baby gepakt en al iedereen verwittigd dat de kleine spruit nu wel ieder moment kan komen. En dan is het zover: de uitgerekende bevaldatum! Maar… er gebeurt niets. De dag daarna en daarna en daarna blijft het ook stil. Wat nu?
Niet altijd te laat
Een normale zwangerschap duurt 37 à 42 weken terwijl de bevaldatum gemiddeld op 40 weken berekend wordt. Je baby is dus eigenlijk niet te laat als hij iets later dan de uitgerekende datum ter wereld komt. Sommige baby’s hebben nu eenmaal langer de tijd nodig dan andere om zich in de baarmoeder te ontwikkelen. Hoe of waarom dat zo is, hebben artsen tot op vandaag nog niet kunnen verklaren.
Hoewel baby’s die later dan de uitgerekende datum ter wereld komen meestal volkomen gezond zijn, is het toch niet altijd goed om langer dan 40 weken in de baarmoeder te zitten. Een van de redenen is de placenta die niet meer optimaal kan werken en dus niet meer voldoende zuurstof en voeding naar de foetus brengt. Het is ook zo dat, hoe langer je baby in je buik blijft, hoe meer hij groeit. Daardoor kan het soms zijn dat je niet meer via de natuurlijk wege, maar via een keizersnede moet bevallen.
Vanaf het moment dat je de uitgerekende bevaldatum voorbij bent, zal je gynaecoloog je conditie op de voet volgen. Zo zal de arts wekelijks een vaginaal onderzoek bij je uitvoeren om na te gaan of de baarmoederhals al zachter wordt en eventueel al wat uitzet. Verder zal hij je vragen om dagelijks ook zelf een kleine controle uit te voeren. Zo zul je gedurende een bepaalde tijd het aantal bewegingen van de foetus moeten tellen.
Je bevalling inleiden
Waarschijnlijk heb je al allerlei trucjes om de bevalling in gang te zetten opgevangen. Zo zou wandelen, seks en tepelstimulatie je water sneller doen breken en zo de bevalling in gang zetten. Verder zouden bepaalde kruiden en sommige soorten olie weeën kunnen teweegbrengen. Maar vraag hierover eerst raad aan je gynaecoloog vooraleer je zelf stimulerende middelen gaat gebruiken. Niet alles is namelijk even gezond voor je kleine spruit.
Als niets blijkt te werken en de baby -koppig- in je buik blijft, kun je aan de gynaecoloog of de arts vragen om je bevalling in te leiden. Voel je hier echter niet toe verplicht en laat je niets wijsmaken door anderen rondom je, maar doe waar jij je goed bij voelt. Als de artsen zeggen dat het beter is om even te wachten, kun je natuurlijk beter hun raad opvolgen.