Comfortabel slapen tijdens je zwangerschap

Met een buik die alleen maar groeit is het niet altijd evident een gemakkelijke manier om te slapen te vinden. Hoe kun je nu ’s nachts het best en het meest comfortabel liggen zonder jezelf of de baby in gevaar te brengen?

Ongemakkelijk

De eerste maanden is je buik nog maar klein en zal je er misschien weinig hinder in bed van ondervinden. Maar vanaf de vijfde maand komt die buik een stukje vooruit en kan het moeilijker zijn om de slaap te vatten. Daarbij komt dat je rug pijn doet en je benen lijken te verkrampen. Leuk is anders, maar er zijn gelukkig ook eenvoudige oplossingen om je nachtrust zo goed mogelijk te garanderen. 

Baby’s seintje

Uiteraard kun je het best liggen zoals jij dat het meest comfortabel vindt. Maar vanaf de vijfde maand zwangerschap raden artsen en gynaecologen af om op je buik te slapen. Aan de andere kant zul je ook wel merken dat dat helemaal niet gemakkelijk ligt zodat je zelf al snel een andere positie kiest. 

Toch moet je ook opletten dat je niet op je rug ligt. Want als je dat doet, drukt je baby op de hoofdader die het bloed van je benen naar je hart voert. Hierdoor kun je met lage bloeddruk en andere medische ongemakken te maken krijgen. Voor je baby is dat ook niet gezond maar gelukkig heeft Moeder Natuur ervoor gezorgd dat je snel terug wakker wordt als je lichaam die ongemakken opmerkt. Mocht dat niet het geval zijn, en je baby in een slechte positie liggen waarin hij niet voldoende zuurstof krijgt, zal hij beginnen te bewegen en stampen zodat jij als moeder snel wakker wordt en je in een andere positie kunt leggen. 

Hoe dan wel?

Tijdens je zwangerschap slaap je dus beter niet op je buik of je rug. Maar hoe dan wel, vraag je je af? Om ervoor te zorgen dat je kind en jij voldoende zuurstof en bloedtoevoer hebben is het aangeraden dat je op je linkerzij slaapt. Natuurlijk zul je tijdens je slaap heen en weer rollen en bewegen, maar zoals gezegd: als je baby iets tekort komt of slecht ligt, zal hij je wakker maken. Op die manier kun je van positie veranderen en proberen rustig verder te slapen. 

Lees meer over: baby , baby's , slaap , slapen , zuurstof , zwanger , zwangerschap