Symptomen hartritmestoornissen

Zeker bij jonge mensen is het normaal dat het hart af en toe een slag overslaat of eens te vaak klopt. Indien u zich toch zorgen maakt is het aangeraden onderstaande symptomen te overlopen en eventueel een arts te raadplegen.

Een onregelmatige hartslag alleen is geen probleem, maar heb je tegelijkertijd ook last van appelflauwtes, bewustzijn verliezen, kortademigheid of pijn in de borst kan het zijn dat je aan een ernstige hartstoornis lijdt. Ook wanneer de onregelmatigheden in de hartslag langer dan een halve minuut aanhouden of je al eerder een hartaanval overleefde is het belangrijk medische hulp te zoeken.

Boezemfibrilleren

Het hart bestaat uit vier delen. Bovenaan twee boezems met daaronder twee hartkamers. De sinusknoop zit in de rechterboezem van het hart en werkt als een natuurlijke pacemaker. De boezems of atria stromen eerst vol met bloed en pompen het vervolgens verder naar de hartkamers. De sinusknoop zorgt voor een ritmisch samentrekkende elektrische prikkel die de vier delen van het hart laat samentrekken. Eerst de boezems, daarna de kamers. Wanneer de boezems te snel en onregelmatig samentrekken spreekt men van boezemfibrilleren. Deze aandoening ontwikkelt zich wanneer de prikkels niet allemaal vanuit de sinusknoop komen, maar ongecontroleerd vanuit verschillende delen van de boezemwand naar de hartkamers geleid worden.

Een patiënt die lijdt aan boezemfibrillatie kan klachten hebben van een onregelmatige polsslag, kortademigheid en een trillend gevoel in de borst. Patiënten die de verhoogde hartslag waarnemen voelen dit vaak aan als hartkloppingen in de keel of ter hoogte van de borststreek. Door de kortademigheid kan men ook last krijgen van duizeligheid en vermoeidheid.

Bradycardie

Men spreekt van bradycardie wanneer de hartslag veel lager ligt dan het gemiddelde. (Een normale hartslag van een gezonde volwassen persoon ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut). Een lage hartslag hoeft niet altijd een probleem te zijn, jonge, fitte mensen en atleten meten vaak een hartslag van minder dan 60 slagen per minuut. In andere gevallen kan bradycardie echter wel tot serieuze problemen leiden.

Wanneer het elektrische systeem van het hart verstoord wordt, kan het voorvallen dat het bloed veel trager door het hart gepompt wordt dan normaal.

Indien je last hebt van een licht gevoel in het hoofd, kortademig wordt bij fysieke inspanningen en je je vaak moe voelt, kan dit wijzen op bradycardie. Andere symptomen zijn pijn in de borst, hartkloppingen, een verward gevoel en moeilijkheden om zich te concentreren.