Leven met hartritmestoornissen
Leven met een hartritmestoornis hoeft niet altijd even zwaar te zijn. Sommige mensen merken er niets eens iets van. Vaak gaat het immers slechts om het overslaan van je hart, wat niet meteen verre gevolgen heeft op je dagelijkse leven. Al is het leven met hartritmestoornissen niet voor iedereen even gemakkelijk. Wanneer de hartritmestoornissen geen ingrijpende invloed hebben op het leven van alledag is een behandeling niet nodig en ook patiënten die wél last hebben van hun hartafwijking kunnen meestal efficiënt geholpen worden.
Wat kan je zelf doen?
Hartritmestoornissen kunnen voorkomen, maar net zo goed genezen worden door een gezonde levensstijl. Het is belangrijk zelf op je voeding te letten en ongezonde producten als alcohol en nicotine te vermijden. Een gezond dieet draait om afwisseling. Zorg dagelijks voor een portie groenten, fruit en volle granen, vis, kip, halfvolle of magere melk en beperk de porties rood vlees. Om een gezonde levensstijl te behouden is het aangeraden zout, verzadigde vetten en toegevoegde suikers uit de weg te gaan.
Patiënten die kampen met een hoog risico op hart- en vaatziekten hebben er baat bij hun cholesterolgehalte en hun bloeddruk onder controle te houden. Je huisarts kan je hierbij helpen.
Naast een gezonde dosis sport is het belangrijk ook je emotionele gemoedstoestand onder controle te houden. Stress zorgt er immers voor dat je hart minder gecontroleerd gaat slaan. Een aangename leefomgeving is een grote eerste stap. Wanneer je omgeving op de hoogte is van je hartritmestoornissen kunnen zij er rekening mee houden en helpen indien nodig. Leg hen ook uit waarom je gaat zitten of neerliggen als je je onwel voelt.
Regelmatig sport beoefenen helpt er bovendien voor dat je je binnen de kortste keren beter gaat voelen, en dat merk je zowel vanbinnen als vanbuiten.
Kortom: Gezonde voedingsgewoonten en regelmatige fysieke inspanningen verlagen het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.
Regelmatige controle
Toch is het soms nog nodig om bovenop die gezonde levensstijl medicatie te nemen om de hartritmestoornissen te behandelen. Zorg ervoor dat je bij elke dokterscontrole alle medicatie die je slikt meeneemt, zo kunnen er geen misverstanden ontstaan, en kan je huisarts je behandeling opvolgen.
Bovendien is het belangrijk je dokter op de hoogte te stellen van andere medicijnen die je inneemt zoals bloedverdunners. Ook wanneer je medicijnen moet innemen met een andere reden moet eerst worden nagegaan of deze geen negatieve uitwerking kunnen hebben in combinatie met je medicijnen ter behandeling van de hartritmestoornissen. Stel je huisarts ook op de hoogte wanneer je bijwerkingen ervaart die eventueel door de medicijnen veroorzaakt zouden kunnen worden.
Vraag je arts welk een normale hartslag is voor jou, en controleer deze zelf ook regelmatig.