Symptomen aften

Aften zijn ronde of ovalen blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Ze zien eruit als witgrijze plekjes met een rode, ontstoken rand. Ze komen voornamelijk voor op de onderzijde van de tong, het wangslijmvlies, de mondbodem en de binnenzijde van de lip. Soms komen ze ook voor in de keel.

We kunnen een onderscheid maken tussen de kleine (minor) en de grote (major) aften. Kleine aften komen het vaakst voor.  Die zweertjes zijn kleiner dan 1 centimeter (meestal 3 à 4 cm.), doen niet veel pijn en genezen na 1 à 2 weken spontaan zonder littekenvorming.

Slecht 10% van de patiënten met aften heeft last van grote aften. Die grote zweren kunnen erg pijnlijk zijn. Ze zien er hetzelfde uit als kleine aften,maar hebben een doorsnede van meer dan 1 centimeter. Ze genezen pas na 10 à 30 dagen en laten een litteken achter. Ze kunnen pijn, koorts en opgezette lymfeklieren veroorzaken. Patiënten met grote aften krijgen dikwijls ook aften rond de geslachtsorganen of rond de anus.

Ten slotte zijn er ook nog de aften met herpes voorkomen. Meestal komen aften alleen voor, maar in dit geval komen ze in groepjes voor. Vrouwen hebben er dubbel zoveel last van als mannen.

Lees meer over: aften , grote aften , herpes , kleine aften , mond , pijn , tong , zweertjes