Spoelbak in de keuken

De spoelbak is het meeste gebruikte onderdeel in de keuken. Daarom is het erg belangrijk lang genoeg stil te staan bij de keuze van de spoelbak. Spoelbakken bestaan in verschillende maten, materialen, vormen en kleuren en kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Welke spoelbak voor jou het meest geschikt is, hangt af van het gebruik.

Materiaal

Een van de eerste belangrijke criteria is het materiaal. Spoelbakken zijn er in verschillende materialen en ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het meest gebruikte materiaal is roestvrij staal. Roestvrij staal is erg hygiënisch, duurzaam, hitte- en voedingszurenbestendig en dus onverwoestbaar. Dit materiaal heeft slechts één nadeel: het onderhoud is erg moeilijk.

Voor wie roestvrij staal niet ziet zitten, zijn er nog een hoop andere materialen:

  • keramiek, dat kras- en hittebestendig is, maar wel erg gevoelig voor beschadigingen
  • geëmailleerd plaatstaal kan niet goed tegen schokken (van bijvoorbeeld een zware pan)
  • kunststof, erg goedkoop en makkelijk in onderhoud, maar kan niet tegen felle kleurstoffen
  • acryl, dat gevoelig is voor reinigingsproducten, krassen en fel gekleurde vloeistoffen

Esthetisch is een spoelbak die een geheel vormt met het werkblad aan te raden. Je kan kiezen tussen verschillende materialen, zoals graniet, volkunststof en kwartscomposiet. Deze soort spoelbak is makkelijk in onderhoud, maar je moet er wel meer geld voor opzij leggen.

Vorm en formaat

Spoelbakken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en hebben een diepte tussen 15 en 30 cm. De grootte van de spoelbak hangt af van de behoeften van het gezin. Gemiddeld hebben ze een afmeting van 150 cm op 160 cm. Traditioneel bestaat een spoelbak uit 2 even grote spoelzones en een afdruipzone. Je kan ook kiezen voor een spoelbak met spoelzones van verschillende grootte.

Inbouwmethoden

Wanneer je een spoelbak gekozen hebt, moet deze gemonteerd worden. Er zijn verschillende inbouwmethoden:

  • vlakbouw, gemonteerd in een uitsparing in het werkblad, de randen op het werkblad
  • opbouw, op een onderkast geplaatst, de randen op het werkblad
  • onderbouw, met de bovenste rand onder het werkblad

Om een moderne uitstraling aan je keuken te geven, kan je kiezen voor een spoelbak met inbouwranden. Dit oogt erg mooi en is bovendien hygiënischer dan een spoelbak met profielranden.