Leef- of woonkeuken

De tijd waarin we een keuken alleen maar gebruikten om te koken, lijkt voorbij. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een woon- of leefkeuken waarin je niet alleen maaltijden kan klaarmaken, maar ook kan aanschuiven aan de bar, de krant lezen in een gemakkelijke stoel of werken aan de computer. Kies je voor een woonkeuken, zorg dan wel voor een praktische inrichting.

Past een woonkeuken in jouw huis?

Een woonkeuken inrichten in een klein huis is een uitdaging, maar met een beetje creativiteit kan je ook een bescheiden ruimte omtoveren in een gezellige keuken waarin alle huisgenoten samen kunnen ontspannen. Denk na over efficiënte opbergsystemen en kies voor één compact keukenblok tegen de wand waaraan je kan koken en afwassen. Zo houd je genoeg ruimte over voor een eettafel, zithoek of bar.

In een groot huis heb je uiteraard meer mogelijkheden. Een grote leefkeuken kan je bijvoorbeeld inrichten als bibliotheek of voorzien van een wasplaats met wasmachine en strijkplank. 

Tips voor de inrichting van je woonkeuken

Een woonkeuken richt je anders in dan een klassieke keuken. Zorg ervoor dat je woonkeuken aantrekkelijk oogt en aangepast is aan al je huisgenoten. 

Enkele nuttige tips zijn het onthouden waard:

  • Je kan verhullende werkbladen aanschaffen die je kookplaat en spoelbak aan het zicht onttrekken wanneer ze niet gebruikt worden.
  • Kies voor geruisloze dampkappen.
  • Wil je een televisie of computer met internet in de keuken onderbrengen, vergeet dan de nodige aansluitingen niet.
  • Richt je leefkeuken in met sobere en tijdloze materialen. Vermijd drukke motieven en felle kleuren.
  • Heb je kinderen of wil je graag kinderen in de toekomst? Zorg dan dat je vanuit je kook- en afwasplaats de hele ruimte in het oog kan houden.
Lees meer over: keuken , leefkeuken , woonkeuken