Opbergruimte in de keuken

Het grootste knelpunt in de keuken bij bouwers en verbouwers is het gebrek aan opbergruimte. De nodige ruimte is afhankelijk van het gebruik van de keuken en de noden van het gezin en aan de beschikbare oppervlakte kan je vaak niets meer veranderen. Gelukkig zijn er een aantal handige trucjes om de beschikbare opbergruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

4 tips voor meer opbergruimte

Om meer van de beschikbare opbergruimte te genieten, kan je je keuken onderverdelen in zones. In totaal zijn er 5 zones: voorraad opslaan, opbergen, spoelen en afval sorteren, voorbereiden en koken en bakken. Wanneer je de keuken in deze zones opdeelt en al je keukenspullen in de juiste zone plaatst, zal je merken dat je keuken ruimer lijkt dan je eerst dacht. Bovendien is het voor jou nu ook comfortabeler en handiger doordat je niet telkens heen en weer moet lopen.

Efficiëntie verkrijg je pas wanneer je een zicht hebt op wat je precies wilt opbergen in de keuken. De beste manier om hier zicht op te krijgen, is door de opbergruimteplanner te gebruiken. De opbergruimteplanner berekent hoeveel ruimte je precies nodig hebt om al je spullen in de keuken op te bergen.

Een extra diep werkblad zorgt voor extra opbergruimte. Een werkblad heeft een minimum diepte van 60 cm, maar met een diepte van 70 cm win je aan ruimte. Onder het werkblad kan je lades plaatsen. Met lades heb je het voordeel dat je de volledige oppervlakte kan benutten. Dit is niet het geval bij kasten, waar je veel ruimte verliest door de spaties tussen de schappen. Bovendien kan je voor lades kiezen met verhoogde zijwanden en een verhoogde rug, wat voor extra plaats zorgt. Ook brede lades zorgen voor meer ruimte. Let er op dat 2 lades van 45 cm niet hetzelfde volume hebben als één lade van 90 cm.

Tot slot zijn er voor de verschillende zones verschillende efficiënte opbergmanieren:

  • voorraadkasten hebben best opendraaiende deuren met binnenlades
  • onder de spoelbak kan je een speciale spoelbaklade plaatsen met daaronder een afvallade met afvalemmers
  • in L- of U-vormige keukens zijn hoeklades aan te raden