Kiezen voor een open of gesloten keuken?
Als je houdt van gezelschap tijdens het koken, is een open keuken een goed idee. Een gesloten keuken is dan weer praktischer als je een rustige woonkamer nodig hebt waar jij en je huisgenoten ongestoord kunnen lezen, studeren of televisie kijken. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Denk daarom goed na waarvoor je de keuken wil gebruiken voordat je de knoop doorhakt.
Gezellige drukte in een open keuken
Een open keuken is geen aparte kamer, maar loopt over in de woonkamer. Op deze manier heb je genoeg plaats om gasten te ontvangen in dezelfde ruimte waar je het eten bereidt, zodat je niets van de gesprekken hoeft te missen tijdens het koken. Ook als je geen bezoek hebt, is het gezellig om je huisgenoten in de buurt te hebben terwijl je het eten klaarmaakt.
Als je voor een open keuken kiest, krijg je in de woonkamer wel te maken met kookluchtjes en met het gerammel van pannen en kookgerei. Dit kan storend zijn, zeker als jij of je huisgenoten de woonkamer willen gebruiken om in stilte te lezen of te studeren.
Wil je graag een open keuken, neem dan wel aantal maatregelen om problemen in de woonkamer te voorkomen:
- Kies voor een goede dampkap die kookgeurtjes uit de woonkamer weghoudt, maar die niet al de lucht wegzuigt. Vraag naar een geschikt systeem bij je verkoper.
- Zorg voor een goed ventilatiesysteem in je woonkamer, zodat vochtige kooklucht geen schimmel of vochtplekken kan veroorzaken.
Het gemak van een gesloten keuken
Als je kiest voor een gesloten keuken in een afzonderlijke kamer, hoef je je geen zorgen te maken over kookgeurtjes, lawaai of vochtplekken. Bovendien valt het zo minder op als je keuken niet prima opgeruimd en schoongemaakt is. Helaas moet je in een gesloten keuken de gezellige sfeer van een open keuken missen, tenzij je voldoende plaats hebt voor een grote eettafel.