De juiste keukenindeling
De enkelwandige keuken
Bij de enkelwandige keuken zijn het kookgedeelte, het aanrecht en de kasten tegen één muur geplaatst. Deze opstelling is niet erg praktisch omdat je telkens heen en weer moet lopen, maar is wel geschikt voor heel kleine keukens.
De L-vormige keuken
Ook de L-vormige keuken vergt wat beweging tijdens het koken omdat de loopafstand tussen de uiterste onderdelen vrij groot is. Plaats de spoelbak in ieder geval in het midden.
De dubbelwandige keuken
Een dubbelwandige keuken is een gebruiksvriendelijke oplossing voor kleine ruimtes. Alle onderdelen zijn verdeeld over twee tegenovergestelde wanden, zodat je snel kan wisselen tussen werkvlakken. De beweegruimte tussen beide blokken moet minimum 120 cm breed zijn. Als je graag samen met je huisgenoten kookt, zorg dan voor meer open ruimte.
De G-vormige keuken
Bij de G-vormige keuken zijn alle wanden bezet door keukenonderdelen, waardoor alleen de deuropening vrij blijft. Deze indeling is alleen toepasbaar in grote ruimtes, maar je kan op deze manier wel veel werkruimte inbouwen en alle keukenonderdelen overzichtelijk groeperen.
De U-vormige keuken
In een U-vormige keuken nemen de onderdelen drie wanden in, waardoor je geen grote afstanden moet afleggen tussen werkvlakken. Bovendien kan je kiezen voor speciale hoekkasten waarin je je spullen efficiënt kan opbergen. U-vormige keukens zijn alleen geschikt voor grote ruimtes.
De eilandkeuken
In het midden van een eilandkeuken plaatst men een losstaand kookgedeelte, werkblad of combinatie van verschillende onderdelen. De keukenkastjes en de rest van het keukeninterieur krijgen een plaats tegen de wand. Een eilandkeuken is een goede optie voor grote ruimtes en oogt mooi in open keukens. Zorg wel voor voldoende beweegruimte tussen het eiland en de kastjes.