Rugpijn

Rugpijn komt bij veel mensen voor en het is dus een normaal kwaaltje. Het is bovendien één van de meest voorkomende redenen om naar de dokter te gaan. Het kan in elk deel van de rug voorkomen, maar in de meeste gevallen is er toch sprake van pijn in de onderrug. Dit is niet verrassend, want dit is het deel dat het meeste van het lichaamsgewicht ondersteunt. Maar het kan dus ook in het middelste of het bovendeel van de rug voorkomen. Er zijn veel mogelijke oorzaken van rugpijn en er moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen acute rugpijn, die minder dan een maand duurt, of chronische rugpijn, als het langer als drie maanden duurt.

Oorzaken rugpijn

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken hangen ook samen met het geslacht en de leeftijd: het komt vaker voor bij vrouwen en oudere personen, al kan dit ook met pijnervaring te maken hebben.

De voornaamste oorzaak zijn scheurtjes in de spieren of de ligamenten in de rug. Deze kunnen veroorzaakt worden door het opheffen van een zwaar object of door een verkeerde beweging. Maar ook structurele problemen kunnen rugpijn veroorzaken. Hierbij moet dan vooral aan blessures aan de tussenwervelschijven, artritis, osteoporose en een verkeerde kromming in de ruggenwervel worden gedacht.

Er zijn bovendien ook een aantal risicofactoren voor rugpijn. Zo zullen mensen met een stresserende job of waarbij er veel met zware voorwerpen gewerkt worden eerder te maken krijgen met rugpijn. Ook roken, overgewicht of depressies kunnen meespelen bij rugpijn. Bij vrouwen speelt zwangerschap een belangrijke rol en rugpijn komt sneller voor bij oudere personen omdat er weefsels zijn in de rug die afbrokkelen door het ouder worden.

Rugpijn voorkomen en genezen

Je kan rugpijn proberen te voorkomen door een goede conditie aan te houden en dus regelmatig te bewegen. Het is ook belangrijk dat je op je gewicht let, want dan moet de rug minder gewicht ondersteunen. Bij het optillen van een zwaar object kan je beter ook door de knieën gaan in plaats van voorover te buigen. Ten slotte is het aangeraden om op je houding te letten tijdens het zitten.

De behandeling van rugpijn bestaat doorgaans uit pijnstillers en een paar dagen rust. Als het probleem echter serieuzer is, kan er gedacht worden aan een aantal therapieën ter behandeling van de rugpijn, zoals acupunctuur, massages of een bezoek aan de chiropractor. Een operatie is alleen de ergste gevallen vereist.