Risico's van kunstmatige inseminatie
Kunstmatige inseminatie is een erg nuttige behandeling om zwanger te worden voor koppels die op de natuurlijke manier geen kinderen kunnen krijgen, voor vrouwen die graag alleen een kind zouden krijgen of voor homoseksuele koppels. De behandeling kan met het sperma van je eigen partner gebeuren, of met donorsperma. Uiteraard hangen aan elke behandeling ook risico’s vast. Die risico’s worden hier kort besproken.
Meerlingen
De kans op meerlingen is veel groter bij kunstmatige inseminatie dan wanneer je via de natuurlijke weg zwanger probeert te worden, vooral wanneer dit in combinatie met fertiliteitmedicatie gebeurt. Dit kan over het algemeen voorkomen worden: bij een echoscopie kan je zien hoeveel eiblaasjes in de eierstokken aanwezig zijn. Zijn dit er te veel, dan zal je arts je afraden om de inseminatie in die cyclus te laten plaatsvinden. Wat heeft die vruchtbaarheidsbehandeling hier nu mee te maken? Dergelijke medicatie zorgt ervoor dat je meer follikels of eiblaasjes produceert, wat de kans op een meerling met acht tot twintig procent zou verhogen.
Daarnaast verhoogt het verwachten van een meerling het risico op complicaties, zoals een miskraam, een laag geboortegewicht of vroeggeboorte.
Ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS)
Ovarieel hyperstimulatiesyndroom is een zeldzame, maar ernstige complicatie die met kunstmatige inseminatie, maar vooral met het nemen van fertiliteitmedicatie gepaard gaat. Soms wordt er door die medicatie en teveel aan eiblaasjes geproduceerd. Als je in die situatie doorgaat met de vuchtbaarheidsbehandeling, en in het bijzonder wanneer het om injecties in plaats van tabletten gaat, kan er een overstimulatie van de eierstokken ontstaan. Het zal je dan ook afgeraden worden om in die situatie zwanger te worden en de inseminatie zal worden uitgesteld.
Het kan voorkomen dat de eierstokken opzwellen door het gebruik van fertiliteitsmedicatie. Mogelijke symptomen hiervan zijn een opgezwollen gevoel, buikpijn, misselijkheid en braken.
In enkele gevallen zwellen de eierstokken heel erg op, en de symptomen zijn dan ook navenant. Het kan gaan om bijvoorbeeld pijn in de borst, dehydratie en kortademigheid.
De milde vorm van OHSS kan thuis behandeld worden door veel te drinken en pijnstillers in te nemen. Ernstige gevallen worden bij voorkeur in het ziekenhuis behandeld, om de normale lichaamsfuncties te ondersteunen tot de zwelling afneemt.
Infecties
Met elke kunstmatige inseminatie gaat een kleine kans op een infectie gepaard. Dit is niet ernstig, maar houd je gezondheid goed in de gaten en vraag bij twijfel advies aan je huisarts. Hij of zij kan je ook informeren over hoe je zulke infecties in de mate van het mogelijke kunt vermijden.