Kunstmatige inseminatie
Kunstmatige inseminatie dateert al van de vroege 20ste eeuw. In België is Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling, waarbij zaadcellen van een donor of van je eigen partner in de baarmoeder ingebracht worden.
De behandeling
Voordat je de behandeling zal mogen ondergaan, kan het zijn dat je arts je zal aanraden om gedurende ongeveer een week ovulatie stimulerende medicatie in te nemen om de groei van de follikels of eiblaasjes te stimuleren. Die medicatie kan de vorm van tabletten of van injecties hebben.
Het sperma van je partner of van de donor wordt ‘gewassen’ alvorens het in de baarmoeder ingebracht wordt. Dat betekent dat het zaadvocht verwijderd wordt. Wanneer je ovuleert, brengt de arts het sperma met een kleine katheter via de baarmoederhals rechtstreeks in de baarmoeder in. Een week of twee later kan je een zwangerschapstest doen.
De behandeling op zich duurt hooguit een uur. Het kan wel zijn dat je de behandeling meermaals moet ondergaan, maar dat hangt af van je specifiek vruchtbaarheidsprobleem. Sommige vrouwen gaan tot zes keer terug voordat ze zwanger zijn of een andere behandeling te proberen.
Voor wie is kunstmatige inseminatie bedoeld?
Kunstmatige inseminatie helpt je om in verwachting te geraken als je een sperma allergie hebt of als je partner een laag aantal spermacellen of lage beweeglijkheid ervan heeft. Wanneer het aantal of de beweeglijkheid van de spermacellen zeer laag is, is intracytoplasmatische sperma-injectie waarschijnlijk een betere behandeling.
Het succes van kunstmatige inseminatie
Of de behandeling succes heeft, hangt af van de aard van je vruchtbaarheidsprobleem en van je leeftijd. Over het algemeen wordt gesteld dat je 5 tot 20% kans hebt om op deze manier zwanger te worden.
De voor- en nadelen van kunstmatige inseminatie
Een belangrijk voordeel is voor veel koppels het feit dat kunstmatige inseminatie een veel goedkopere en minder ingrijpende methode is dan behandelingen zoals in-vitrofertilisatie. Sinds 1 oktober 2008 wordt kunstmatige inseminatie namelijk door de ziekteverzekering volledige terugbetaald. Daarbij is bij koppels met onduidelijke vruchtbaarheidsproblemen de kans op een zwangerschap veel hoger dan met de hulp van fertiliteitmedicatie alleen.
Een nadeel van de behandeling is dat doordat het moment van de inseminatie zo cruciaal is, moet je partner is staat zijn om vrij snel zaadcellen te produceren door te masturberen. Het is voor veel mannen moeilijk om ‘op commando’ te masturberen, zeker wanneer de tijdsdruk hoog is en de omgeving niet vertrouwd.