Onvruchtbaarheid en kunstmatige inseminatie
Kunstmatige inseminatie is een erg nuttige behandeling om zwanger te worden voor koppels die geen kinderen kunnen krijgen op de natuurlijke manier, voor vrouwen die alleen een kind willen krijgen en voor lesbische koppels. De behandeling gebeurt met het sperma van je eigen partner of met dat van een donor.
Doordat het sperma rechtstreeks in de baarmoeder ingebracht wordt, moeten de zaadcellen een minder lange weg afleggen en komen dus ook minder hindernissen tegen. Kunstmatige inseminatie lost zo veel vruchtbaarheidsproblemen op. Hoewel de kans op een zwangerschap lager ligt dan bij andere, verder gevorderde technieken, kiezen toch veel koppels voor deze procedure. Dat komt vooral omdat het zo’n simpele ingreep is met relatief weinig risico’s op complicaties.
Welke types van onvruchtbaarheid kan kunstmatige inseminatie behandelen?
Kunstmatige inseminatie kan allerlei vormen van onvruchtbaarheid omzeilen. Dat kan gaan van een laag aantal zaadcellen of een lage motiliteit bij de man, tot endometriose bij de vrouw. Dat laatste is een aandoening waarbij de baarmoederslijmvliezen zich buiten de baarmoederholte aan andere organen hechten, wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken.
Ook vrouwen met een cervicale factor waarbij ze tijdens de eisprong weinig of geen baarmoederslijm produceert, komen in aanmerking voor kunstmatige inseminatie.Daarnaast kan het een goede oplossing zijn voor koppels die geen duidelijke medische oorzaak voor hun onvruchtbaarheid vinden.
Hoe gaat kunstmatige inseminatie in zijn werk?
Als je beslist om voor de kunstmatige inseminatie het sperma van je partner te gebruiken, zal die in het ziekenhuis sperma moeten leveren op de dag van de inseminatie zelf. Dit gebeurt tijdens ovulatie, omdat je dan het meest vruchtbaar bent. Hierna zullen zaadvocht en onzuiverheden uit het sperma verwijderd worden. Dit sperma wordt met een injectiespuit en een katheter in de vagina ingebracht.
Het kan zijn dat je als vrouw gedurende een bepaalde periode fertiliteitmedicatie moet innemen.
Het succes van kunstmatige inseminatie hangt van meerdere factoren af, waaronder je leeftijd, de kwaliteit van de eitjes en zaadcellen en je medische geschiedenis.
Voor wie is kunstmatige inseminatie niet geschikt?
Kunstmatige inseminatie is niet voor iedereen de meest ideale methode om zwanger te worden. Sommige koppels moeten de behandeling tot zes keer ondergaan vooraleer ze zwanger worden, en soms worden ze zelfs dan nog niet zwanger.
Dit is echter geen reden tot paniek: er zijn nog andere behandelingen mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor in-vitrofertilisatie. Sinds 1 juli 2003 worden de laboratoriumkosten van deze behandeling terugbetaald door de ziekteverzekering. Die maatregel is echter beperkt tot zes pogingen. Als je na zes pogingen nog steeds niet zwanger bent, zal je de volgende poging zelf moeten betalen.