Riolering

Er bestaan drie soorten van afvalwater:

  • Huishoudelijk afvalwater dat meestal grijs gekleurd is
  • Fecaal afvalwater dat zwart is
  • Regenwater

Er is een groot verschil tussen regenwater en huishoudelijk afvalwater. Daardoor wordt het onderscheid zo radicaal gemaakt, zodat beide gescheiden opgevangen worden en afgevoerd worden.

De basisregels van een riolering

Afhankelijk van gemeente tot gemeente gelden andere voorschriften in verband met de riolering, de waterputten en de aansluitingen.

Algemeen gelden toch de volgende regels:

  • Fecaal en huishoudelijk afvalwater moeten strikt gescheiden blijven. Zorg er vooral voor dat er geen reukoverdracht kan ontstaan van het ene naar het andere afvalwater.
  • Zorg ervoor dat de leidingen onder de grond goed geplaatst zijn.
  • Als je pas een nieuwe waterput of reservoir hebt moet je deze meteen met water vullen. De putten kunnen immers onder de grond nog verschuiven of terug naar boven komen. Met het water blijft de put op zijn plaats.

Afvalwater zuiveren

Afvalwater moet aangesloten worden aan de riolering. Daar waar er geen riolering in de buurt is moet de huiseigenaar zelf instaan voor het zuiveren van zijn afvalwater. Dit kan door een eigen waterzuiveringsinstallatie te plaatsen. Je kan ook ecologisch te werk gaan en zuiveren via een rietveld.

Een septische put is enkel een oplossing voor huizen die gebouwd werden voor 1993 of 1995 (dit is afhankelijk van gemeente tot gemeente). Bij nieuwere woningen gelden strengere regels en moet het water op een andere manier gezuiverd worden.

Voor meer info over het zuiveren van afvalwater moet je informatie vragen bij je gemeente. De voorschriften verschillen immers vaak van gemeente op gemeente.

Lees meer over: afvalwater , leidingen , put , regenwater , riolering , zuiveren