Binnenmuren

Binnenmuren zijn alle muren aan de binnenkant van het huis. Binnenmuren hebben verschillende functies:

  • Ze ondersteunen de woning
  • Ze spelen een rol in de isolatie
  • Ze kunnen gemeenschappelijke muren zijn met aangrenzende huizen
  • Ze kunnen ook gewoon muren zijn die de kamers van elkaar onderscheiden. Deze tussenwanden die het huis niet dragen kunnen gemaakt worden van gipskarton. Je kan ook een nieuwe gemetste muur plaatsen.

Om brandveiligheid te garanderen mogen binnenmuren niet van holle materialen gemaakt worden.

Snelbouwsteen

Snelbouwstenen zijn bouwblokken. Ze worden gemaakt van gebakken aarde. De formaten van snelbouwstenen variƫren. Enkel snelbouwstenen van 14 en 19 centimeter mogen gebruikt worden als dragende muur.

Tegenwoordig kunnen snelbouwstenen ook gebruikt worden als thermische isolatie. Daarvoor moet je de thermisch isolerende snelbouwsteen voor gebruiken. In de holle blokken bevindt zich een schuimstructuur. Zo kan de warmte niet ontsnappen. Het spreekt voor zich dat thermisch isolerende snelbouwstenen duurder zijn dan gewone snelbouwstenen.

Cellenbeton

Cellenbetonnen muren worden ook in verschillende formaten gefabriceerd. Ze worden gemaakt van zand, water en lucht. De verschillende cellenbetonnen blokken moeten aan elkaar gelijmd worden, om zo een muur op te bouwen.

Silicaatsteen

Silicaatsteen of kalkzandsteen is vervaardigd uit kalk, zand en water. Het is een hard wit materiaal en kan tegen een stootje.

De kenmerken van silicaatsteen zijn:

  • Het heeft een goede draagkracht
  • Het isoleert ook de akoestiek.
  • De steen neemt de warmte op, waarna hij het langzaam afgeeft.

Er bestaan metsblokken in silicaatsteen, maar ook lijmblokken.

Hout

Vaak wordt ook hout gebruikt om een binnenmuur op te bouwen. Vooral in Scandinavische landen bouwt men in hout. Een houten binnenmuur kan je niet bouwen als je wil bepleisteren.

Stro en leem

De oudste manier op muren te bouwen is met behulp van stro en leem. Vandaag wordt stro en leem helemaal niet zo veel meer gebruikt.

Als je stro wil gebruiken om een muur te bouwen moet je het stapelen zoals bakstenen. Daarna kan je het afwerken met leempleister. Het is een milieuvriendelijke en goed isolerende manier om huizen te bouwen. Toch blijft het risico op brand groot.