Buitenmuren

Wat zijn buitenmuren?

Buitenmuren zijn alle muren die zich aan de buitenkant van het huis bevinden. Ze zijn een stuk moeilijker om op te bouwen dan binnenmuren. Buitenmuren moeten immers voor een goede isolatie zorgen. Hieronder worden de verschillende soorten buitenmuren besproken.

Spouwmuren

Spouwmuren zijn de meest gebruikte buitenmuren. Ze zorgen voor een goede isolatie.

Spouwmuren zijn dubbele muren. Het bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur. Tussen die twee muren bevindt zich een holle ruimte: de spouw. Deze spouw kan opgevuld worden met isolatiemateriaal.

Het is belangrijk om in de spouw voldoende ventilatie te bieden. Vaak dringt regenwater via de voegen binnen in de spouw. Doordat de gevel dampdicht is kan de condensatie niet verdampen. Als dit het geval is, moet de spouw slechts gedeeltelijk opgevuld worden met isolatiemateriaal. Zo kan er nog voldoende luchtcirculatie ontstaan en kan het vocht afgevoerd worden. Door enkele stootvoegen of ventilatieroosters te plaatsen is ventilatie vaak al verzekerd.

Als je liever geen ventilerende spouwmuur plaatst, moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

  • Zorg ervoor dat het materiaal dat je gebruikt waterafstotend is. Zo kan er geen vocht indringen in het isolatiemateriaal.
  • Zorg ervoor dat de verschillende stukken isolatiemateriaal elkaar goed aansluiten. Zo kan het vocht dat toch binnengedrongen is niet in de binnenmuur dringen. 
  • Let erop dat het metselwerk en de gevelstenen bestendigd zijn tegen de vorst.

Andere manieren om je buitenmuur te isoleren

Andere manieren om je muur te isoleren zijn:

  • Een massieve muur plaatsen
  • Een muur van cellenbeton plaatsen
  • Je muur langs de buitenzijde isoleren en bepleisteren