Repareren van een lekkend dak

Een lekkend dak is iets wat niemand wenst. De gevolgen van een lekkend dak kunnen immers groot zijn. Zo kan de binnenkomende wind of water ervoor zorgen dat de zolder schade oploopt, en kunnen zelfs schimmels of andere onaardigheden gecreƫerd worden. Zorg er dus voor dat je mogelijke lekken snel vindt, en treed zo snel mogelijk in actie zodra je een lek gevonden hebt.

Om een lek in het dak te detecteren moet je het dak eerst controleren. Dit doe je door de schoorsteen en de dakramen te controleren. Dit kan je best doen op een regenachtige dag, zodat je het lek ziet vormen en mogelijke schade ervan kunt zoeken. Deze zijn immers het meest gevoelig voor lekken, en in de meeste gevallen zal het probleem zich op die plaats voordoen.

Van zodra je ook in huis een lek vindt, moet je sneller in actie treden. Zoek zo snel mogelijk naar de oorzaak van het probleem en bel een vakmens.

Wat doen als je dak lekt?

Als je merkt dat je dak lekt, of je schade in huis hebt, moet je een plastic zeil zoeken. Hiermee kan je het lek op het dak bedekken, en verdere schade voorkomen. Dit is een noodreparatie, en zal dus maar voor een korte periode effectief werken.

Een tijdelijke reparatie

Nadat je het lek met een plastic zeil hebt afgesloten, moet je het lek tijdelijk repareren. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • Teer
  • Slabben
  • Nagels
Aan de hand van dit materiaal kan je proberen een tijdelijke reparatie uit te voeren, waardoor je het dak tijdelijk beschermt tegen binnenkomende regen

Kragen

Het dak kan ook lekken door problemen met de kragen. Als dit het geval is, moet je zo snel mogelijk de kragen vervangen. Voel aan het hout of het nat of zacht is. Is dat het geval, dan is het in contact gekomen met regen, en zal ook het hout vervangen moeten worden. Als je het hout niet vervangt zal je immers de problemen enkel groter maken, en zal mogelijks een schimmel zich plaatsen op het hout.