Dakshingles

Dakshingles of bitumenleien zijn uiterst geschikt als dakbedekking voor tuinhuisjes of blokhutten. Ze worden hiervoor dan ook het meest gebruikt. Dakshingles hebben diverse voordelen ten opzichte van traditionele dakpannen om tuinhuisjes en dergelijke mee te bekleden. Welke voordelen dit zijn en hoe je zelf dakshingles kunt leggen, kan je hieronder kort lezen.

De voordelen

Wanneer je een tuinhuisje, blokhut of schuur in je tuin wilt plaatsen, loont het om voor bitumen dakshingles te kiezen. Ze hebben namelijk meerdere voordelen die ze het overwegen waard maken. 

  • Om te beginnen zijn dakshingles goedkoper dan klassieke dakpannen. Dat komt onder andere omdat ze veel lichter zijn, waardoor een lichtere dakconstructie volstaat. Veel geprefabriceerde tuinhuisjes en dergelijke zijn trouwens niet berekend op het gewicht van een zwaarder pannendak. 
  • Wie een beetje handig is, kan dakshingles snel en makkelijk zelf leggen.
  • Een groot voordeel is de flexibiliteit van de bitumenleien: ze zijn hoogst geschikt voor complexe daken of kleine, onregelmatige oppervlakten. Daarbij moet je geen rekening houden met de hellingsgraad van het dak, in tegenstelling tot een traditioneel pannendak. 
  • Bitumen dakshingles zijn van nature waterdicht en zijn opgewassen tegen barre weersomstandigheden zoals hevige regen, hagel of sneeuw. 
  • Bovendien zijn dakshingles verkrijgbaar in diverse kleuren, maten en vormen.

De montage van dakshingles

Controleer vooraleer je begint of het dakbeschot glad, proper en droog is. Als je dak een hellingsgraad van minder dan 25 graden heeft, kan je best een onderlaag op het dakbeschot aanbrengen, bijvoorbeeld bitumen glasvlies.

Begin aan de onderzijde met de zogenaamde aanvangsstrip. De shingles moeten elkaar overlappen, maar het is belangrijk dat ze elkaar op de juiste manier overlappen. Vraag hiervoor raad aan een expert in een gespecialiseerde winkel. Spijker ze met dakspijkers vast.

Aan de nok dien je de losse flappen van de shingles af te snijden met een haakmes. Het spreekt voor zich dat de shingles die op de nok worden geplaatst, geplooid moeten worden. Doe dit bij voorkeur per twee, om barsten en scheuren te vermijden. Bij koud weer is het aan te raden om ze even aan de achterzijde te verwarmen alvorens ze te plooien. Spijker ook nu de shingles zorgvuldig vast.

Houd bij het monteren van de dakshingles rekening met de windrichting. Dit is belangrijk om te zorgen dat regenwater zo weinig mogelijk de kans krijgt om onder de nokshingles in te waaien.