Regenwaterputten, septische putten, ...
Afvalwater moet aangesloten worden aan de riolering. Daar waar er geen riolering in de buurt is moet de huiseigenaar zelf instaan voor het zuiveren van zijn afvalwater. Dit kan door een eigen waterzuiveringsinstallatie te plaatsen. Je kan ook ecologisch te werk gaan en zuiveren via een rietveld.
Een septische put is enkel een oplossing voor huizen die gebouwd werden voor 1993 of 1995 (dit is afhankelijk van gemeente tot gemeente). Bij nieuwere woningen gelden strengere regels en moet het water op een andere manier gezuiverd worden.
Voor meer info over het zuiveren van afvalwater moet je informatie vragen bij je gemeente. De voorschriften verschillen immers vaak van gemeente op gemeente.
Regenwater opvangen en gebruiken
Een regenwaterput is verplicht. Iedereen die een nieuwe woning bouwt moet een regenwaterput voorzien. Dit zorgt ervoor dat er drinkwater wordt gespaard en de riolering een stuk minder belast wordt.
De septische put
De septische put heeft twee functies:
- Het zorgt ervoor dat zinkbare stukken afval, en vaste stukken afval van het afvalwater gescheiden worden
- Bovendien zorgt het voor de afscheiding van vetten en oliën.
In de septische put bevinden zich bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat het bezonken materiaal begint af te breken. Ze breken ook de korstlaag af.
Een ruimfirma moet jaarlijks datgene wat niet afgebroken is komen weghalen.
De septische put heeft ook een overloop. Deze is aangesloten op de riolering. Soms kan het ook aangesloten worden op een zink-of sterfput. Deze put verspreidt het afval in de ondergrond.
Afhankelijk van gemeente op gemeente moet je ook een vetafscheider installeren in je septische put. Deze zal vet en olie apart afleiden.