Problemen bij borstvoeding
Het geven van borstvoeding loopt niet altijd van een leien dakje. Sommige moeders hebben moeite met het vinden van de juiste voedingstechniek, wat leidt tot problemen bij het voeden. Anderen hebben dan weer last van te volle borsten, door een ophoping van moedermelk. Ten slotte kan ook een infectie zoals melkklierontsteking de borstvoeding bemoeilijken. Hieronder gaan we even dieper in op deze mogelijke problemen bij borstvoeding.
Problemen bij het voeden
Problemen bij het voeden hebben vaak te maken met het feit dat het kind niet genoeg melk krijgt. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het kind niet genoeg bijkomt wanneer het te weinig gevoed wordt. Problemen bij het voeden worden bijvoorbeeld veroorzaakt door een slechte voedingspositie -of techniek van de moeder. Er kan echter ook iets mis zijn met haar melktoevoer, of met de zuigtechniek van de baby.
Je kan aan baby’s merken of ze genoeg melk krijgen: voor het voeden zijn ze hongerig, wanneer ze drinken zijn ze rustig en ontspannen en erna vol en tevreden. Ook gewichtstoename wijst erop dat een kind voldoende drinkt, net zoals genoeg natte luiers en een regelmatige, zachte en geelachtige stoelgang.
Borststuwing
Stuwing van de borst wordt veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer die nodig is voor melkproductie. De borst wordt voller en zwaarder. Bij het op gang komen van de melkproductie is dit een positief signaal, het betekent dat je lichaam klaar is voor borstvoeding. Soms worden de borsten van de moeder echter hard, omdat zij te vol zitten met melk. Dit kan ook een gevolg zijn van problemen bij het voeden, die we hierboven bespraken.
Borststuwing kan voorkomen worden door het regelmatig aanbieden van borstvoeding aan de baby. Wanneer de borst na het voeden nog te vol is, kan de moeder melk afkolven om te druk te verlichten. Ook een warm bad, of een warm kompres op de borsten vlak voor het voeden, kunnen helpen. Ten slotte kan je ook zachtjes de borsten masseren.
Melkklierontsteking
Melkklierontsteking (of mastitis) is een pijnlijke aandoening in de borst die vaak veroorzaakt wordt door bacteriën die via kloofjes of scheurtjes in de tepel het lichaam binnendringen. De ontstekingsreactie kan ook ontstaan als gevolg van geblokkeerde melkkanalen in de borst. Bij de symptomen vinden we roodheid, teergevoeligheid en een verhitte huid. In de borst kunnen zich klompjes of klontertjes vormen. De moeder voelt een brandende pijn, ofwel voortdurend, ofwel enkel tijdens het voeden.
Een melkklierontsteking wordt behandeld met antibiotica. Het is belangrijk dat de moeder tijdens de behandeling niet stopt met het geven van borstvoeding.