Premenstrueel syndroom: wat gebeurt er nu precies?

PMS en hormonale schommelingen

Hormonale veranderingen in het lichaam kunnen aan de basis liggen van het premenstrueel syndroom, inclusief de klachten die vrouwen ervaren na de ovulatie. Wanneer je hypothalamus, hypofyse, schildklier, bijnieren en eierstokken samenwerken om een eicel te produceren en je lichaam voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap, zenden ze chemische signalen naar elkaar en naar de rest van je lichaam.

Die signalen, in de vorm van hormonen en neurotransmitters, kunnen je humeur, energiegehalte, lichaamsvocht en gewicht bepalen. Als er dan een deel van je endocriene systeem niet goed werkt, wordt ook de rest van je lichaam aangetast. Deze afwijking gaat gepaard met wat je kent als de symptomen van het premenstrueel syndroom. Je krijgt last van hoofdpijn, je hebt weinig energie, worstelt met een slecht humeur of een opgeblazen gevoel.

Hoewel het premenstrueel syndroom ook voorkomt bij jonge vrouwen in hun twintigerjaren, wordt PMS vaker vastgesteld bij vrouwen rond de veertig. Na de menopauze heb je geen last meer van premenstrueel syndroom, de ovulatie is namelijk stopgezet.

Individuele verschillen

Schommelingen in het oestrogeen- en progesterongehalte in het lichaam kunnen voorkomen tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. Deze onregelmatigheden kunnen bepaalde gevolgen hebben in de vorm van een aantal klachten die zowel betrekking hebben op je lichaam als je gemoedsgesteldheid. Deze klachten worden gebundeld in het concept van premenstrueel syndroom of PMS.

Een menstruatiecyclus duurt doorgaans 26 tot 30 dagen, hoewel dit verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben een onregelmatige cyclus die heel lang of helemaal niet lang duurt in tegenstelling wat normaal wordt aangenomen. Vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus lopen meer kans op ovulatie en premenstruele klachten.