Premenstrueel syndroom of PMS

Het premenstrueel syndroom of PMS heeft te maken met de schommelingen van het hormoongehalte in het lichaam tijdens de menstruatie. Sommige vrouwen hebben meer last van PMS dan anderen. Premenstrueel syndroom tast je lichaam en je gemoed aan. Het premenstrueel syndroom gaat vaak gepaard men veel onbegrip en vrouwen worden meestal aan hun lot overgelaten. Toch kunnen de symptomen niet onderschat worden!

Tijd van de maand?

Vrouwen die last hebben van het premenstruele symptoom hebben een paar dagen voor hun menstruatie vaak gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel en spierpijn. Dit zijn normale symptomen van de menstruatie. Wanneer ze echter je dagelijkse leven beperken en regelmatig (cyclisch) voorkomen, spreekt men van premenstrueel syndroom. PMS beïnvloedt je lichaam en je humeur. In extreme gevallen kan het zelfs je gedrag veranderen.

Sommige vrouwen krijgen voor het eerst het premenstrueel syndroom tijdens de jonge volwassenheid. Anderen krijgen PMS pas wanneer ze de dertig voorbij zijn. De symptomen kunnen verergeren naarmate je ouder wordt (en dichter bij de menopauze komt).

Herkennen van het premenstrueel syndroom: symptomen

De symptomen van het premenstrueel syndroom sturen je lichaam, je gemoedstoestand en je gedrag. Lichamelijke symptomen zijn:

  • Acne
  • Opgeblazen gevoel en gevoelige borsten
  • Een suf en vermoeid gevoel
  • Krampen in de buik
  • Hoofd- en rugpijn

Gedragsgeboden en emotionele symptomen zijn:

  • Kwaad, nerveus of droevig zijn
  • Concentratieproblemen ervaren en minder alert zijn
  • Afstand willen nemen van familie en/of vrienden
  • Gedrag vertonen dat niet past bij je persoonlijkheid

Deze symptomen variëren in graad: ze kunnen ernstig doorwerken of mild herkenbaar zijn. Indien PMS een ernstige vorm aanneemt, heb je mogelijk het dysforisch premenstrueel syndroom.

Oorzaken van het premenstrueel syndroom

Het premenstrueel syndroom wordt veroorzaakt door de hormoonschommelingen die vooraf gaan aan de menstruatie. Onvoldoende inname van vitamine B6, calcium of magnesium verhoogt je kans op PMS. Een hoog stressgehalte, te weinig lichaamsbeweging en te veel cafeïnegebruik kan de symptomen van PMS eveneens verergeren. 

Behandeling premenstrueel syndroom

Gezonde aanpassingen aan je levensstijl kunnen de symptomen verhelpen. Bijvoorbeeld meer fruit eten, stoppen met roken, minder koffie drinken, vitaminesupplementen nemen,… enzovoorts. Voor de ernstige ongemakken van PMS, zoals het opgeblazen gevoel, kan de huisarts je medicijnen en pijnstillers voorschrijven.