Plat dak
Platte daken hebben gedurende lange tijd een slechte reputatie gehad. Dat is ook niet verwonderlijk: nadat ze oorspronkelijk als dé architectuur voor de moderne mens beschouwd werden, kwamen uiteindelijk de gebreken aan het licht. Na verloop van tijd begonnen ze te lekken en erg duurzaam waren ze dus niet. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Technologische verbeteringen op het gebied van waterdichting hebben ervoor gezorgd dat het plat dak de laatste jaren aan een opmars bezig is. Hieronder lees je iets meer over de verschillende types, de opbouw en de voor- en nadelen van een plat dak.
Types
De term ‘plat dak’ is in feite misleidend: echt plat is een plat dak immers niet. Om het regenwater af te vloeien, wordt het plat dak altijd in een helling van twee tot vijf graden gebouwd.
Er zijn drie types platte daken:
- Omgekeerd plat dak: De isolatie wordt boven de waterdichte laag geplaatst en op zijn plaats gehouden door een schutlaag (een ballastlaag die het dak beschermt tegen stormen en UV-straling, waardoor de duurzaamheid verhoogd wordt).
- Warm dak: De isolatie wordt onder de waterdichte laag geplaatst. Door de blootstelling van de dakdichting aan de elementen, moet deze van extra goede kwaliteit zijn. Dit is de meest gebruikte methode.
- Koud dak: Tussen de isolatie en de waterdichte laag is er een geventileerde luchtspouw. Deze methode wordt niet meer gebruikt wegens het gevaar op condensatieproblemen en een te zwakke isolatie voor de vernieuwde eisen van overheidswege.
Een expert zal je zeker informeren over de voor- en nadelen van elk type en adviseren welke methode voor jou de beste is. Er wordt o.a. rekening gehouden met de functie van de ruimtes, de grondvorm, de oppervlakte, overheidseisen en natuurlijk je persoonlijke voorkeur.
Opbouw
Bij de opbouw van een warm dak vertrekt men vanaf de draagvloer, waarop een dampscherm of damprem (een folie die een hoge tot zeer hoge weerstand biedt tegen waterdamp) geplaatst wordt, met een laag isolatie. Die isolatie wordt met een waterdichte laag uit bitumen, pvc of epdm (een soort esthetisch rubber) afgewerkt.
Bij omgekeerde daken gaat men uiteraard grotendeels in omgekeerde volgorde te werk.
De voor- en nadelen
- Enkele voordelen van een plat dak zijn:
- de eenvoudige constructie
- de lagere prijs
- een grotere oppervlakte van bruikbare ruimte: zo heb je meer rechte muren om bijvoorbeeld kasten te kunnen plaatsen
- het grotere rendement bij het plaatsen van zonnepanelen
- de mogelijkheid om een dakterras uit te bouwen
Enkele nadelen zijn:
- de kortere levensduur (circa dertig jaar)
- hellende daken hebben nog steeds een veel betere waterafvloeiing