Parketvloeren

Parket is een eeuwenoud materiaal dat beschikbaar is in verschillende kleuren en formaten. Het bestaat uit massieve houten planken. Om het parket nog mooier te laten uitkomen, kan je deze insmeren met de olie of was die je in de betere doe-het-zelfwinkel koopt speciaal voor jouw parket.

Waarom kiezen voor parket?

Parket is niet alleen karaktervol, maar ook traditioneel. Met parket voel je je helemaal thuis door de warmte die het uitstraalt. Het is ook zeker aan te raden bij jonge gezinnen of families met huisdieren aangezien het niet gemakkelijk afslijt. Ookal is parket niet meteen goedkoop, het is zeker een investering, aangezien je na enkele jaren je kapitaal er terug uithaalt.

Aan alles is er natuurlijk een keerzijde van de medaille. Een van de grootste nadelen van parket is dat het relatief duur is. Ook is het niet 100% bestand tegen water. Parket kan tevens ook uitzetten of krimpen.

Massief en legklaar parket

Massief parket is een populair soort parket dat bestaat uit massieve houten planken. Deze worden aangeraden om na het leggen te lakken, schuren en oliƫn. Massief parket is mooi, en gemakkelijk in onderhoud.

Het nadeel van deze vloeren is het feit dat je er niet mag op lopen tijdens het droogproces. Afhankelijk van de soort lijm die je gebruikt kan de droogtijd tussen de 1 en de 36 uur liggen. 

Het legklaar parket is enorm sterk aangezien deze altijd een bescherming heeft gekregen bij de fabrikant.  Daarbij vergt het weinig onderhoud; je moet deze maar een- of tweemaal per jaar behandelen met polish speciaal voor parket.

Renovatie van parketvloeren

Je kan best eens nagaan of je vloer nog gerenoveerd kan worden. Indien de vloer te oneffen is, kan de deze best helemaal uitbreken. Het is aangeraden om de beschadigde stukken te vernieuwen.

Schuren in verschillende fases

Indien je van plan bent om te schuren, kan je best beginnen met groot schuurpapier en nadien met steeds lichter schuurpapier. Bijtende producten zijn hierbij wel af te raden.