Keramische vloertegels

Een natuurstenen of keramische tegelvloer is een grote aanwinst voor je huis. Keramische tegels zijn vaak goedkoper en hebben het voordeel dat je de kwaliteit, en daarmee ook de prijs, zelf kunt kiezen. De hoogste kwaliteitsklasse is duurder, maar ook kwaliteitsvoller dan natuursteen.

Keramische tegels zijn op te delen volgens materiaal en volgens slijtagegraad. Hierbij geldt altijd dat de prijs altijd met de kwaliteit samen stijgt. Bij natuursteen is dat niet altijd het geval.

Materiaal

De basisvorm en ook de goedkoopste is terracotta. In principe bestaat het enkel uit gebakken klei. Het grootste nadeel is dat het niet waterdicht is. Deze tegels zijn dus niet ideaal voor de keuken en al zeker niet voor de badkamer.

Faience is eigenlijk gewoon terracotta, maar met een waterdichte emaillaag 'verglaasd'. Een van de voordelen is dat je het in veel verschillende kleuren kunt verkrijgen. Een groot nadeel is dat de laag niet krasbestendig is. Het is ook gevoeliger voor slijtage. Deze tegels zijn ideaal voor de badkamer.

Als je aan terracotta nog mineralen toevoegt, krijg je grestegels. Deze tegels zijn veel kras- en vorstbestendiger dan faiencetegels. Daardoor zijn ze geschikt voor elke kamer, zelfs voor een terras. Ook deze tegels kun je beglazen met een emaillaag voor een brede keuze aan kleuren. Ook hier geldt dat de laag snel verslijt.

Slijtagegraad

De slijtagegraad is enkel van toepassing op beglaasde tegels. Het drukt de slijtagesnelheid van de emaillaag op tegels uit. Er zijn vijf groepen.

  • De eerste groep is enkel geschikt als wandtegel. Ze verslijten zo goed al nooit omdat er niet over gelopen wordt.
  • Voor licht belopen plaatsen of wandtegels die ook aan slijtage zullen onderhevig zijn (bv. badkamer) gebruik je de tegels uit de tweede groep.
  • De woonkamer kan betegeld worden met de derde groep tegels. Deze tegels zijn ideaal voor met licht schoeisel belopen plaatsen.
  • Voor veel belopen plaatsen zoals de keuken of de gang is de vierde categorie de beste keuze. 
  • De hoogste slijtweerstand is geschikt voor veel belopen plaatsen en onderhevig aan slechte omstandigheden. Een terras kun je hiermee goed bekleden.