Oververhitting of zonnesteek

Oververhitting is een aandoening die je krijgt wanneer je lichaam niet langer kan afkoelen. Normaal koelt je lichaam op een natuurlijke manier af door te zweten. Onder bepaalde omstandigheden zal je lichaam dat niet doen. Dat kan het geval zijn bij hoge temperatuur, een hoge vochtigheidsgraad of een activiteit bij warm weer. In dergelijke omstandigheden kan het zijn dat ons natuurlijk koelsysteem faalt, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Algemeen gesproken kan je zeggen dat je, om een oververhitting te voorkomen, in het geval van warm weer zo veel mogelijk vloeistof moet innemen. Zorg ervoor dat je licht gekleurde en lichte kleding aanhebt. Kinderen kunnen best pas na 18 uur buiten spelen en moeten van zodra ze het te warm hebben terug naar binnen komen. Zo kan je voorkomen dat je kind een zonnesteek oploopt.

Hieronder worden enkele gevolgen van een oververhitting besproken.

Hittekrampen

Hittekrampen zijn krampen in de spieren van de benen, buik of armen na een activiteit in warm weer. Doordat je bij een activiteit in de zon zweet, verlies je vocht en zout. Doordat je lichaam na het zweten een lager vochtgehalte heeft zullen je spieren samen krampen. Dat is vooral zo wanneer je niet genoeg hebt gedronken tijdens de activiteit. Dit gevolg van oververhitting of een zonneslag is pijnlijk, maar niet ernstig. Hittekrampen kunnen gemakkelijk opgelost worden door de pijnlijke spier te masseren en even te rusten.

Uitputting

Een uitputting van het lichaam komt voor wanneer je je in een warme omgeving bevindt en niet genoeg hebt gedronken. Mogelijke symptomen zijn dehydratatie, moeheid, zich zwakker voelen, een vochtige huid en hoofdpijn.

Als je je uitgeput voelt moet je schaduw opzoeken en je kleding uitdoen. Drink en eet veel en ga in een bad met lauw water om af te koelen.

Hitteberoerte

Erger dan voorgaande aandoeningen is een hitteberoerte. Het is een levensbedreigend medisch noodgeval. Je lichaam kan zijn temperatuur niet meer regelen en je lichaamstemperatuur kan stijgen tot 41°. Daardoor kan je hersenschade oplopen. Je moet snel handelen, want een hitteberoerte kan fataal aflopen.

Bel in het geval van een hitteberoerte zo snel mogelijk de noodgevallen. Een hitteberoerte kan je herkennen aan:

  • Een warme huid die niet zweet
  • Bewusteloosheid
  • Hoofdpijn
  • Zich zwak, duizelig en moe voelen
  • Een aanval
  • Een matige reactie van de persoon in kwestie