Behandeling van oververhitting of zonnesteek

Bij een zonnesteek moet je ervoor zorgen dat je lichaam terug de normale temperatuur aanneemt. De lichaamstemperatuur is hoger dan de normale temperatuur van 36 à 37° en moet dus terug dalen. Zo kan je ervoor zorgen dat je geen schade oploopt aan de hersenen of de vitale organen. Hieronder staan enkele richtlijnen die ervoor zorgen dat de temperatuur sneller daalt.

Je lichaam onderdompelen in koud water

Om de temperatuur van je lichaam snel te doen dalen kan je het onderdompelen in koud water of zelfs in water met ijs in. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur op een korte tijd terug haar normale warmte aanneemt.

Dit brengt echter enkele complicaties met zich mee. Door je lichaam onder te dompelen zorg je er echter voor dat andere behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld geen compressie op de borst leggen.

Technieken om te verdampen

Doordat je lichaam niet meer zweet moet je zelf ervoor zorgen dat de temperatuur daalt. In plaats van je lichaam in koud water onder te dompelen kan je ook koud water over het lichaam verstuiven. Door de warme lucht en de warmte van je lichaam zal het water verdampen en zal je lichaam zo afkoelen.

Pak je lichaam in met ijs en koeldekens

Wat ook zorgt voor een snelle daling van de lichaamstemperatuur is het inpakken van het lichaam met ijs of koeldekens. Leg deze op de nek, de lies, rug en oksels. Dit zijn de lichaamsdelen die zorgen voor een snellere afkoeling van de gehele lichaamstemperatuur.

Stop met rillen

Doordat je lichaam blootgesteld werd aan hitte kreeg je een zonnesteek. Een koud bad of ijsbad zorgt ervoor dat je lichaam op korte tijd afkoelt. Het rillen bij dat bad zorgt er echter voor dat de temperatuur van je lichaam minder snel afkoelt. Rillen is immers een manier van het lichaam om de temperatuur te behouden, maar geheel onnuttig in het geval van een oververhitting. Daarom kan de arts ervoor kiezen een spierontspanner toe te dienen. Zo stopt het rillen en zal de behandeling tegen de oververhitting effectiever zijn.