Oververhitting of zonnesteek voorkomen

Het voorkomen van een oververhitting is gemakkelijk. Je moet rekening houden met enkele factoren die de aanleiding zijn van een oververhitting. Als je daar rekening mee houdt, dan zal je een veel minder grote kans hebben om een zonnesteek of een oververhitting te hebben. Hieronder zijn enkele technieken die ervoor zorgen dat je minder snel oververhit zal geraken.

Lichte kleding

Draag bij warm weer losse en lichte kleding van een dunne stof. Strakke en dikke kleding zorgt er immers voor dat je lichaam geen verkoeling krijgt en zelf ook niet kan afkoelen. Je zweet kan niet verdampen als je strakke kleding draagt, en dus zal je lichaamstemperatuur niet dalen. Draag dus lossere en lichtere kleren.

Een koelere omgeving

Een snelle manier om je lichaam te doen afkoelen en ervoor te zorgen dat het niet oververhit geraakt, is een koele omgeving opzoeken. Dat kan een schaduwplaats zijn of een plaats met airconditioning.

Drink veel vloeistoffen

Bij warm weer is het belangrijk dat je veel water drinkt. Zo blijf je gehydrateerd en kan je zweten. Het zweten is een natuurlijke manier van het lichaam om zichzelf af te koelen. Het is immers een manier om water te verdampen, wat zorgt voor een daling van de lichaamstemperatuur.

Neem extra voorzieningen met bepaalde medicatie

Sommige medicatie zorgt ervoor dat je lichaam niet gehydrateerd blijft. Dit is het geval bijvoorbeeld bij vasoconstrictors (een medicatie die ervoor zorgt dat je bloedvaten nauwer gemaakt worden). Ook andere medicatie die de bloeddruk reguleert door middel van bètablockers zorgt ervoor dat het lichaam minder snel afkoelt. Antidepressiva zijn ook een oorzaak voor minder snelle afkoeling. Bij een hitte zijn bepaalde stimulerende drugs (zoals cocaïne) ook uit den boze.

Blijf niet in een warme auto zitten

De temperatuur van een auto in de zon kan 10° stijgen in slechts 10 minuten. Laat dus zeker je kinderen niet alleen in de auto wachten, zelfs niet voor even, als de auto in de vlakke zon geparkeerd staat.

Doe geen inspannende activiteiten in de zon

Inspannende activiteiten in de zon zijn zeer gevaarlijk op een warme dag. Als je toch niet anders kunt moet je je voorzorgen nemen. Zorg ervoor dat je in een koude plaats blijft (bijvoorbeeld in de schaduw). Plan je activiteiten in de ochtend of in de avond en neem veel drinkpauzes, zodat je lichaamstemperatuur stabiel blijft.