Overgeven of braken bij kinderen
Kinderen braken veel sneller dan volwassenen. Als er geen andere symptomen zijn en het kind voor de rest gezond lijkt, heeft het kind waarschijnlijk iets verkeerds gegeten, bijvoorbeeld te weinig doorbakken vlees of vis of te veel snoep. Kinderen braken ook als ze een virale of bacteriële infectie van het maag- darmstelsel opgelopen hebben of een ernstigere infectie als een blindedarmontsteking of een oorontsteking.
Maar ook kinderziekten en infecties gaan meestal gepaard met overgeven. Infecties kunnen onschuldig zijn, zoals een keelontsteking, maar ook ernstig, zoals hersenvliesontsteking. Baby’s kunnen zelfs al braken van een onschuldige ziekte als een verkoudheid. Braken bij kinderen heeft niet altijd een lichamelijke oorzaak. Het kan ook het gevolg zijn van hevige opwinding of spanningen.
Neem ook contact op met de huisarts als:
- het kind te erge buikpijn heeft
- het kind niet reageert zoals je gewoon bent
- het kind suf is
- het overgeven is begonnen na een val
- er bloed bij het braaksel zit
- het kind al een halve dag niet geplast heeft
- er sprake is van koorts en diarree
Als het overgeven is begonnen nadat het is gevallen Als je kind slechts eenmaal heeft overgegeven, hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Maar als je kind al meerdere keren heeft moeten braken, raadpleeg je best een dokter.
Een kind reageert vaak angstig als het moet overgeven. Blijf erbij en probeer het gerust te stellen. Het is aan te raden de maag het eerste uur rust te gunnen. Maar als het kind veel dorst heeft, mag het wel drinken. Laat het kind kleine hoeveelheden drinken. Als dit lukt, kun je het daarna laten eten waar het maar zin in heeft.
Als baby’s en kinderen vaker moeten overgeven lopen ze een verhoogd risico op uitdroging. Je verliest dan niet alleen vocht maar ook zouten. Om het verlies van vocht tegen te gaan kun je een speciaal drankje maken. Bij de apotheker of drogist zijn ORS-poeders te koop waarmee je zo’n drankjes kunt bereiden.