Misselijkheid en braken

Misselijkheid is een onpasselijk gevoel waarmee je lichaam aangeeft dat er iets mis is. Misselijkheid gaat vaak gepaard met braken of overgeven, het verwijderen van voedsel en andere stoffen via de mond en soms via de neus.

Symptomen misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken zijn eigenlijk zelf symptomen van heel wat aandoeningen en ziektes. Misselijkheid is het ongemakkelijke gevoel in je maag dat meestal voorafgaat aan braken. Braken of overgeven is het ledigen van de maag via de slokdarm en mond. Het is een reflex van het lichaam die je meestal niet kunt tegenhoudAen.

Oorzaken

Misselijkheid en braken kunnen heel wat uiteenlopende oorzaken hebben, zo onder meer: infecties (griep, buikgriep, enz.), zwangerschap, migraine, stress, overmatig alcoholgebruik, hoofdletsels, reisziekte, te veel eten, ernstige aandoeningen (maagzweer, hartaanval, enz.). Overgeven ontstaat wanneer het braakcentrum, een deel van je hersenen, een signaal krijgt.

Behandeling

Als misselijkheid het gevolg is van verkeerd eten of te veel drinken, is overgeven het beste. Op die manier worden schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd. Drink als je moet braken veel, om zo uitdroging te voorkomen. In het geval van uitdroging moet je zo snel mogelijk naar de dokter. Vooral jonge kinderen en ouderen lopen er veel risico op. Je herkent het aan dorst, droge lippen en tong, diepliggende ogen, snelle ademhaling en weinig urineren.

Bij misselijkheid van korte duur kun je een medicijn nemen dat cyclizine of meclozine bevat. Geneesmiddelen op basis van domperidon verhelpen misselijkheid die een oorsprong vindt in het maag-darmstelsel.

Als de misselijkheid al een paar dagen aansleept, kun je best contact opnemen met je arts. Die kan je dan een gepaste behandeling voorschrijven.

Voorkomen misselijkheid en braken

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je misselijker wordt of dat je

  • Eet meerdere kleine maaltijden in plaats van drie grote
  • Eet traag
  • Vermijd moeilijk verteerbaar voedsel
  • Eet koud voedsel of voedsel op kamertemperatuur om zo te voorkomen dat je misselijk wordt van warm en geurig voedsel
  • Leg je na het eten eventjes neer
  • Probeer te eten wanneer je je iets minder misselijk voelt