Osteoporose voorkomen

Er bestaan een heleboel maatregelen die je kunt treffen om osteoporose te voorkomen. Het is aan te raden hier al op jonge leeftijd mee te beginnen.

Calciumrijke voeding

Een van de belangrijkste factoren om osteoporose te voorkomen is een dieet met voldoende calciumrijke voeding. Het is belangrijk hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Mensen die extra calcium moeten consumeren, zijn kinderen in de groei (tot 19 jaar), zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen ouder dan 50 en mannen ouder dan 65. Soms schrijft een arts ook calciumsupplementen voor.

Calcium vind je vooral in:

Zuivelproducten: melk, kaas, yoghurt, kwark

Vis en schaaldieren: zalm, sardines, paling, garnalen, mosselen, oesters, enz.

Noten en zaden: amandelen, okkernoten, sesamzaadjes, hazelnoten, enz.

Fruit en groenten: sinaasappelen, rozijnen, dadels, broccoli, kool, bonen, kikkererwten, linzen

Sojaproducten: tofu, sojamelkMineraalwaters: sommige mineraalwaters bevatten vrij veel calcium

Vitamine D

Vitamine D is een stof die helpt bij de opname van calcium in het bloed en op die manier dus onrechtstreeks osteoporose helpt voorkomen. Vitamine D krijg je via zonlicht, het is dus aan te raden elke dag minstens een halfuur buiten te komen. Vitamine D zit ook in vette vissen als tonijn, zalm, sardienen, olie, boter, lever en eierdooiers. Normaal gezien is het niet nodig hier extra aandacht aan te besteden, alleen in de winter kunnen deze producten een goede aanvulling vormen op je dieet. Een arts kan ook vitamine D-supplementen voorschrijven, al moet je daar wel mee oppassen. Een teveel aan vitamine D is namelijk schadelijk voor ons lichaam.

Bewegen

Om osteoporose te vermijden is het ook erg belangrijk dat je veel sport. Dit kan je best al vanaf jonge leeftijd doen. Als de spieren en beenderen belast worden, word er meer botmassa opgebouwd. Als je niet veel beweegt, zul je dus veel botmassa verliezen. Daarom is het noodzakelijk te kiezen voor vormen van lichaamsbeweging waarbij de beenderen voldoende belast worden, zoals lopen, wandelen, dansen en alle sporten waarin veel gelopen wordt.

Stop met roken

Roken stimuleert de botafbraak doordat het de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam van de vrouw verlaagt en de absorptie van calcium tegenwerkt.

Vermijd overmatig alcoholgebruik

Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag. Alcohol heeft namelijk een negatief effect op het vermogen van het lichaam om calcium te absorberen.

Beperk het gebruik van cafeïne

Een gematigde cafeïneconsumptie van twee à drie koppen per dag zal geen schade aanrichten zolang je voldoende calcium consumeert.