Oorzaken osteoporose
De sterkte van je botten hangt van de botdichtheid af. Botten bestaan uit levend weefsel dat zich voortdurend vernieuwt. Het hele proces waarbij een bot zich vernieuwt, duurt twee tot drie maanden. Als je jong bent, maakt je lichaam sneller nieuw bot aan, waardoor je botdichtheid stijgt. Rond je 35ste is je botdichtheid op zijn hoogste niveau, dit wordt ook wel de piekbotmassa genoemd. Het risico dat je last krijgt van botontkalking is dus afhankelijk van hoe sterk je botten zich op deze leeftijd ontwikkeld hebben. Met het ouder worden, worden je botten steeds brozer en het risico op botontkalking bijgevolg groter.
Menopauze
Osteoporose treft voornamelijk vrouwen in de menopauze. Tijdens de menopauze wordt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen stopgezet. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de opbouw van het bot. Na de overgang zal je botdichtheid dus in grote mate afnemen. Hetzelfde geldt voor vrouwen bij wie de eierstokken verwijderd zijn.
Maar ook jonge vrouwen kunnen een tekort aan oestrogeen hebben. Zo kan een onregelmatige menstruatie een aanwijzing zijn voor een te laag oestrogeenpeil.
Vrouwen krijgen ook gewoon sneller osteoporose dan mannen doordat zij kleinere en breekbaardere botten hebben.
Calcium of vitamine D-tekort
Zonder calcium kun je geen nieuw botweefsel aanmaken. Calcium zit in zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt), noten (amandelen, hazelnoten), zaden, bonen, sardines, zeewier, spinazie, sinaasappels, kool, broccoli, enz. Ook een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Vitamine D helpt je lichaam calcium te absorberen en te gebruiken. Bij mensen met anorexia of ondergewicht zullen bijvoorbeeld vaak tekorten voorkomen. Zij lopen dus een groter risico op osteoporose.
Erfelijkheid
Bij osteoporose speelt ook de erfelijkheid een grote rol. Als de aandoening voorkomt in je familie, loop je zelf ook een groter risico deze te ontwikkelen.
Te lage testosteronconcentratie
Mannen hebben zowel testosteron als oestrogeen nodig om botten aan te maken. Zij zetten testosteron namelijk om in oestrogeen, dat een belangrijke rol speelt in de botopbouw.
Roken, alcohol en cafeïne
De chemicaliën in sigaretten maken het voor je lichaam moeilijker om calcium aan te maken. Te veel alcohol kan de toevoer aan calcium beperken. Overmatig cafeïnegebruik beperkt de mogelijkheid van je lichaam om calcium te absorberen.
Medische aandoeningen
Nierproblemen: kunnen calciumtekorten veroorzaken.
Darmaandoeningen: deze kunnen de absorptie van calcium en vitamine D verhinderen, waardoor je lichaam het moeilijk krijgt met de aanmaak van nieuw bot. Een voorbeeld van zo’n darmaandoening is de ziekte van Crohn.
Buitensporige werking van schildklier of bijschildklier: het lichaam maakt te veel parathormoon, wat leidt tot botverlies.
Coeliakie: mensen met coeliakie (aandoening met maagdarmklachten) hebben problemen met het absorberen van voedingsstoffen als calcium en vitamine D, die nodig zijn voor gezonde botten.
Medicijnen
Het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot osteoporose. Voorbeelden van deze medicijnen zijn cortisosteroïden, prednison, enz.