Operatieve verwijdering van aambeien

Als je te lang wacht met de behandeling van aambeien, kan het soms noodzakelijk zijn ze operatief te verwijderen. Dat is het geval wanneer je aambeien groot worden en gaan uitpuilen. Nadien wordt het een pijnlijke operatie.

Het operatief verwijderen van aambeien en het omringende weefsel gebeurt onder volledige verdoving. Na de operatie wordt er een gaasverband aangebracht.

Wanneer overgaan tot operatie van aambeien?

Een operatie is nodig als alle andere behandelingen (een vezelrijk dieet, laxeermiddelen, zetpillen, medicatie en warme baden) de volgende symptomen  niet of onvoldoende verlicht hebben:

Voor de aambeien operatie

Voor de operatie wordt de patiënt vaak op een speciaal dieet gezet. De dokter kan hem laxeermiddelen voorschrijven of zelfs gebruik maken van een klysma om de darmen voor te bereiden op een operatie.  Een klysma is een apparaatje met een slang die in de anus aangebracht wordt om zo vloeistof in de darmen te brengen. Op die manier worden de darmen gezuiverd. 

Na de operatie

De patiënt zal meteen na de operatie pijn ervaren. De anus versmalt en ontspant namelijk. De patiënt kan ook medicatie nemen om de pijn te verlichten. Vermijd te veel spanning terwijl je urineert of je ontlast.

De uitkomst van de operatie is meestal erg goed. De patiënt kan wel preventieve maatregelen nemen zoals het volgen van een vezelrijk dieet om constipatie te voorkomen.

Lees meer over: aambeien , anus , darmen , dieet , klysma , laxeermiddelen , operatie