Behandeling aambeien

Aambeien verdwijnen normaal gezien vanzelf binnen enkele weken. Het is geen ernstige aandoening, maar als je er te veel last van ondervindt, is het toch aan te raden een arts te raadplegen.

Naar de dokter met aambeien?

In bepaalde gevallen kan het raadzaam zijn een dokter te raadplegen. Neem contact op met je arts als de klachten langer dan drie weken aanhouden. Ook als er bloed in de ontlasting zit, als je veel pijn hebt, als je buikpijn hebt of moet overgeven,   als je koorts hebt of als de aambei uitpuilt en niet teruggeduwd kan worden, kan je best contact opnemen met de huisarts.

Klachten verhelpen

Zelf kun je de klachten verhelpen door de stoelgang zo zacht mogelijk te houden. Eet voldoende vezels en drink zoveel mogelijk water. Ga meteen naar het toilet als je de drang voelt naar het toilet te gaan. Vermijd te persen op het toilet. Neem regelmatig een warm bad, zodat de anus zich kan ontspannen. Zit je een hele dag lang stil, probeer dan eens wat meer te bewegen. Drink niet te veel koffie, thee, koolzuurhoudende of suikerrijke dranken.

Zalf, crèmes en zetpillen

Pijn en branderigheid kunnen bestreden worden met zalf of crème. Verdovende zalf bevat lidocaïne. Crèmes en zalfjes met een samentrekkende werking kunnen de zwelling tegengaan. Deze bevatten zinksulfaat en zinkoxide. Voor inwendige aambeien worden vaak zetpillen gebruikt.

Injecties

Als de klachten blijven aanhouden, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Een eerste mogelijkheid is een verstevigende injectie waarbij een scleroserende stof in de aambei gespoten wordt en de vaatwand zich terugtrekt. Deze injecties zijn pijnloos.

Infraroodbehandeling tegen aambeien

De aambei kan ook vernietigd worden met een infraroodbehandeling waarbij de aders dichtgeschroeid worden. Ten slotte kan de aambei ook afgebonden worden met rubberen bandjes. Zo wordt de bloedstroom afgesneden en zal de aambei na een paar dagen verschrompelen.

Barron-ligatuur

Bij deze behandeling wordt de aambei afgebonden met elastieken bandjes, waardoor het weefsel na enkele dagen vanzelf af zal sterven. De ingreep duurt slechts enkele minuten en heeft doorgaans een goed effect.  

Operatie

Als de aambeien niet op de bovenstaande manieren bestreden kunnen worden of zeer groot zijn is een chirurgische ingreep aan te raden. De aambeien kunnen dan onder volledige verdoving verwijderd worden. Na de operatie heeft de patiënt  gedurende enkele weken last van hevige pijn.