Oorzaken lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk kan uiteenlopende oorzaken hebben. De bloeddruk kan tijdelijk dalen of permanent laag zijn. Een mogelijke oorzaak van een tijdelijke daling van de bloeddruk, is rechtstaan nadat je langere tijd stilgezeten hebt. Bij oudere mensen daalt de bloeddruk vaak nadat ze gegeten hebben.

Zwangerschap

Omdat het hart-  en vaatstelsel tijdens de zwangerschap uitzet, zal de bloeddruk lager worden. In de eerste 24 weken van de zwangerschap zal de bovendruk 5 tot 10 punten zakken en de onderdruk 10 tot 15 punten.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen de bloeddruk verlagen, zo onder meer diuretica en andere medicijnen tegen hoge bloeddruk, bètablockers, medicijnen tegen de Ziekte van Parkinson, bepaalde antidepressiva, Viagra, drugs en alcohol.

Hartproblemen

Sommige hartaandoeningen kunnen leiden tot een lage bloeddruk. Zo onder meer bradycardie, een hartritmestoornis waarbij het hart minder dan 50 keer per minuut slaat, hartklepproblemen, hartaanval en hartfalen. Deze aandoeningen voorkomen dat je bloed voldoende kan circuleren.

Ziekten

Een slecht werkende schildklier (hypothyreoïdie) of een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie)  kan leiden tot lage bloeddruk. Maar ook andere aandoeningen, zoals de ziekte van Addison (chronische bijnierschorsinsufficiëntie), lage bloedsuiker en in sommige gevallen diabetes, kunnen een trigger zijn voor lage bloeddruk.

Uitdroging

Wanneer je lichaam uitdroogt, verliest je lichaam meer water dan het opneemt. Zelfs milde dehydratatie kan leiden tot zwakte, duizeligheid en vermoeidheid. Koorts, braken, zware diarree, een overmatig gebruik van plaspillen en zware lichamelijke inspanningen kunnen allemaal uitdroging veroorzaken.

Bloedverlies

Als je veel bloed verliest ten gevolge van een blessure of een ernstige interne bloeding, zal je bloeddruk sterk dalen.

Sepsis of bloedvergiftiging

Een bloedvergiftiging komt voor wanneer een infectie in het lichaam ook de bloedstroom aantast. Meestal zijn de longen, buik of urineleider de oorzaak van een bloedvergiftiging.

Allergische reactie

Anafylaxie of een ernstige allergische reactie kan een daling van de bloeddruk veroorzaken. Triggers die zo’n allergische reactie kunnen veroorzaken, zijn voedsel, medicatie, insectenbeten en latex.

Voedseltekorten

Een gebrek aan vitamine B12 en foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken.  Dit  is een aandoening waarbij je lichaam onvoldoende rode bloedcellen produceert. Je zult je niet alleen moe voelen omdat je onvoldoend zuurstof krijgt, maar ook last krijgen van lage bloeddruk.