Lage bloeddruk

We spreken van lage bloeddruk of hypotensie als de bloeddruk abnormaal laag is. dit is het geval wanneer de bovendruk lager is dan 100 mm Hg en de onderdruk lager dan 60 mm Hg.

Een lage bloeddruk kan chronisch zijn, zoals bijvoorbeeld bij diabetespatiƫnten, maar kan ook plots optreden. Een plotse daling van de bloeddruk kan bijvoorbeeld voorkomen als iemand die lang heeft stilgezeten plots rechtstaat.

Symptomen lage bloeddruk

In veel gevallen hebben mensen met lage bloeddruk geen last van specifieke klachten. Mensen met een lage bloeddruk kunnen zich moe en futloos voelen. Duizeligheid, wazig zicht, flauwvallen en concentratiestoornissen horen ook tot de mogelijke symptomen.

Oorzaken lage bloeddruk

Lage bloeddruk kan uiteenlopende oorzaken hebben. Zo bijvoorbeeld bloedverlies, hartproblemen, bepaalde ziekten, uitdroging, voedseltekorten, het gebruik van bepaalde medicijnen, enz.

Orthostatische hypotensie is de naam voor de lage bloeddruk die optreedt wanneer je plots rechtstaat als je langere tijd stil gezeten of gelegen hebt.

Behandeling lage bloeddruk

Wie permanent last heeft van een lage bloeddruk, kan enkele veranderingen doorvoeren in zijn levensstijl, om zo de bloeddruk terug te verhogen. Zo kan hij meer zout consumeren, meer water drinken, sporten, zich niet meer blootstellen aan te warm water, enz. Daarnaast zijn er ook een aantal medicijnen die de bloeddruk verlagen op de markt.