Oorzaken coeliakie

De oorzaak van de chronische darmaandoening coeliakie is een aangeboren glutenintolerantie. Gluten zitten vooral in tarwe, rogge, gerst en haver. Als je je niet overschakelt op een glutenvrij dieet, kan de aandoening na lange tijd je dunne darm beschadigen. Veel mensen weten niet dat ze lijden aan coeliakie en passen hun eetgewoonten niet aan.

Maar wat zijn precies de oorzaken van coeliakie?

Gluten: de boosdoeners

Coeliakie wordt veroorzaakt door een glutenintolerantie. Gluten worden gevonden in onder andere tarwe, gerst, rogge, haver en spelt. Je kan dus als je op een glutenvrij dieet bent geen normaal brood of pasta meer eten. Sporen van gluten kunnen ook worden teruggevonden in vele andere voedingsmiddelen, waardoor je best goed de labels naleest vooraleer je iets koopt. Maar ook in medicijnen en vitaminen kunnen sporen van gluten zitten.

De (mogelijke) oorzaken

De juiste oorzaak van coeliakie is tot nog toe niet geweten. Men weet intussen wel dat de ziekte erfelijk is. Als een of meerdere familieleden aan coeliakie lijden, heb je zo’n vijf tot vijftien procent kans om er zelf ook aan te lijden.

Coeliakie kan je hebben op elke leeftijd. Een glutenintolerantie is immers aangeboren. Vaak hebben mensen echter niet in de gaten dat ze deze aandoening hebben. Het moment dat coeliakie aan de oppervlakte komt varieert. In ieder geval kan je pas symptomen ondervinden vanaf het moment dat je gluten opneemt in je dieet. Dat sluit baby’s die nog aan de papfles zitten al uit.

Het is ook mogelijk dat de symptomen pas komen boven drijven na een stressvolle of emotioneel zware situatie. Voorbeelden van zulke situaties zijn een zwangerschap, een ziekte, een operatie, een zware verwonding of emotioneel zware ondernemingen zoals het huiselijk nest verlaten of verhuizen naar het buitenland.

Coeliakie wordt gerekend onder de auto-immuunziekten. Dat wil zeggen dat je immuunsysteem bepaalde lichaamseigen cellen en stoffen gaat aanzien als lichaamsvreemd. Het gevolg daarvan is dat je antistoffen gaat aanmaken tegen je eigen weefsels.

Een echte behandeling is er niet. Je zal je leven lang een glutenvrij dieet moeten volgen. Je huisdokter en een diëtist zullen je zeker op de juiste weg helpen om met coeliakie te leren leven, zonder veel last te hebben van de ongemakken die ermee gepaard gaan.

Lees meer over: coeliakie , darm , darmen , dieet , gerst , gluten , glutenvrij , haver , tarwe