Complicaties van coeliakie

Coeliakie wordt veroorzaakt door een aangeboren glutenintolerantie. Gluten zitten onder meer in tarwe, haver, rogge en gerst. Om de ziekte onder controle te houden, moet je een glutenvrij dieet volgen.

Op het belang van het strikt volgen van je glutenvrije dieet, kan niet genoeg gewezen worden wanneer je aan coeliakie lijdt. Als je dat niet doet, kan dat vervelende of zelfs ernstige gevolgen tot gevolg hebben. Hieronder kan meer te weten komen over de aard van die complicaties.

Ondervoeding

Al eet je gezond, coeliakie kan ervoor zorgen dat je niet meer alle nodige vitaminen opneemt door de schade die de ziekte aan je dunne darm aanricht. Dat kan leiden tot gewichtsverlies, bloedarmoede en vitaminetekorten en daardoor ook vermoeidheid, een tragere groei, neurologische problemen en zwakke botten.

Osteoporose

In plaats van calcium en vitamine D op te nemen in het lichaam, gaan deze noodzakelijke vitaminen verloren in de stoelgang. Dat kan leiden tot osteomalacie, osteopenia en osteoporose. Wanneer je met een glutenvrij dieet begint, kan de kwaliteit van je beenderen zich enigszins herstellen.

Lactose-intolerantie

Door de schade aan de dunne darm, kan het zijn dat je lichaam het enzym lactase niet meer aanmaakt, wat normaal de melksuiker lactose helpt verteren. Hierdoor kunnen nog meer darmklachten ontstaan. Door je strikt aan je glutenvrij dieet te houden, kan het zijn dat je lichaam na een poos gewoon weer lactase gaat aanmaken.

Kanker

Mensen die aan coeliakie lijden, en met name zij die zich niet strikt aan hun glutenvrij dieet houden, hebben een verhoogd risico op gastro-intestinale kanker, zoals maligne lymfoom. Als je echter je glutenvrij dieet goed volgt, blijkt het risico niet hoger dan bij andere mensen.

Neurologische en psychologische complicaties

Coeliakie wordt vaak in verband gebracht met mentale aandoeningen, zoals depressies, angsten, schizofrenie, felle hoofdpijnen, evenwichtsstoornissen, epilepsie en neuropathie.

Miskraam en misvorming van het ongeboren kind

Tijdens de zwangerschap is het binnenkrijgen van de essentiële vitaminen uitermate belangrijk. Als je zwanger bent, aan coeliakie lijdt en geen glutenvrij dieet volgt, zijn de risico’s op en miskraam of op de misvorming van de baby sterk verhoogd.

Beperkte groei bij kinderen

Wanneer kinderen met coeliakie niet behandeld worden en op een glutenvrij dieet gezet worden, krijgen ze niet de juiste vitaminen binnen die nodig zijn voor de volle groei en ontwikkeling van het kind.