Oorzaken cellulitis

Cellulitis ontstaat wanneer de vetcellen, die tussen het bindweefsel dat de huid met de onderliggende spieren verbindt liggen, vermeerderen. Die vetcellen drukken dan tegen de huid, waardoor deze een bobbelige structuur krijgt. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van cellulitis.

Vrouwelijke hormonen

Omdat cellulitis voornamelijk voorkomt bij vrouwen, zijn veel dokters het erover eens dat een teveel van het vrouwelijke hormoon oestrogeen sinaasappelhuid kan veroorzaken. Dit wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste oorzaak van cellulite. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het aantal vetcellen in het lichaam. Oestrogeen kan ertoe leiden dat vetcellen groeien rond de borsten, de dijen en de billen.

In periodes van hormonale schommelingen, zoals een zwangerschap of de puberteit,  kan ook de cellulitis erger worden. Ook het nemen van de anticonceptiepil zou het risico op cellulitis vergroten.

Erfelijkheid

Of je cellulitis krijgt of niet, is voor een groot deel erfelijk bepaald. Als je moeder veel last heeft van cellulitis, is de kans groot dat jij het ook zult krijgen.

Stress

Langere periode van stress en de daarbij horende stijging van adrenaline kunnen leiden tot een verhoogde opname van vet in de maag, de heupen, de billen en de dijen.

Sedentaire levensstijl

Een sedentaire levensstijl heeft een negatief effect op de bloedcirculatie en de spieren, waardoor sneller cellulitis zal optreden. Als je veel zit en weinig beweegt, zul je ook sneller verdikken, wat ook een negatief effect heeft op cellulitis.

Roken

De vrije radicalen in sigaretten beschadigen het bindweefsel, vandaar het kuiltjeseffect bij cellulitis.

Obesitas

Hoewel ook slanke mensen getroffen kunnen worden door cellulitis, lopen zwaarlijvige mensen een groter risico. De ophoping van vet kan de cellulitis onderhuids naar buiten duwen, waardoor de cellulitis er slechter uit gaat zien.

Crashdiëten

Crashdiëten verhogen het risico op cellulitis. Omdat het lichaam denkt dat het uit aan het hongeren is, zal het vetten opslaan.