Cellulitis (cellulite)

Cellulitis of sinaasappelhuid, veel vrouwen zijn er als de dood voor. Cellulitis slaat op de bobbelachtige structuur die de huid kan krijgen als gevolg van onderhuidse vetophopingen. Cellulitis is eigenlijk geen correcte naam, want dit is de medische term voor een ontsteking van de onderliggende bindweefsels van de huid. De correcte benaming is cellulite.

Symptomen cellulite

Sinaasappelhuid, de naam zegt het eigenlijk al. Cellulitis manifesteert zich als een huid vol bobbeltjes en putjes. Cellulitis komt vooral voor op de dijen of billen van vrouwen. Maar ook op de onderbuik, in de nek, op de bovenarm en aan de voorkant van de dijen kan cellulitis voorkomen. Cellulite komt vooral voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen optreden.

Oorzaken cellulite

Cellulitis kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Het ontstaat wanneer de vetcellen, die tussen het bindweefsel dat de huid met de onderliggende spieren verbindt, vermeerderen. Als die vetcellen tegen de huid drukken, krijgt deze een bobbelige structuur. Over het algemeen wordt een teveel van het vrouwelijk hormoon oestrogeen als de belangrijkste oorzaak van cellulitis gezien. Dat verklaart ook waarom sinaasappelhuid erger wordt in periodes van zware hormonale schommelingen, zoals zwangerschap of puberteit.

Ook stress, erfelijkheid, een sedentaire levensstijl, roken en obesitas kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van cellulitis.

Behandeling cellulite

Afvallen zal cellulitis niet genezen, maar kan de huid er wel beter uit doen zien. Hetzelfde geldt voor de anti-cellulitiscrèmes die op de markt zijn. Bij mesotherapie wordt de patiënt in de lederhuid geïnjecteerd met producten die inwerken op de bloedsomloop. Behandelingen met lasers, elektrische stroom of ultrasone golven zijn erop gericht de lokale circulatie te verbeteren door de cellulitisweefsels te verbeteren. Vacuotherapie is een massagetherapie die de doorbloeding en de drainage van de weefsels stimuleert.

Voorkomen

Cellulitis is moeilijk te voorkomen, maar een aantal maatregelen zouden wel een gunstig effect hebben. Voldoende sporten, een gezond dieet volgen en voldoende drinken zouden cellulitis helpen voorkomen. Ook crèmes en massages kunnen efficiënt zijn.