Oorzaken cataract
Cataract is een normaal gevolg van het ouder worden. Boven de leeftijd van 75 jaar lijdt meer dan de helft van de bevolking al aan cataract.
Ontstaan cataract of grijze staar
Om te begrijpen hoe cataract ontstaat, kan je je het oog best eens voorstellen als een camera. Langs voren bereiken lichtstralen het oog. Die gaan door het hoornvlies, de pupil en het kamervocht, de transparante vloeistof vooraan in het oog. De ooglens buigt de stralen om, om zo de voorwerpen te projecteren op het netvlies dat achterin het oog zit.
Een cataractpatiënt heeft te veel proteïnen op zijn oogvlies zitten. Die proteïnen zijn normaal gezien zo geschikt dat de lens volledig doorzichtig is. Maar bij iemand met cataract klonteren alle stukjes eiwit samen in de lens. Daardoor kunnen de lichtstralen niet meer goed doordringen en zal de patiënt een troebel zicht krijgen en een deel van zijn gezichtsvermogen verliezen.
Naarmate wij ouder worden, wordt de lens minder helder. Dit kan gebeuren doordat een deel van de eiwitten waaruit de lens bestaat, samenklonteren. Dit kan gedeelten van de lens troebel maken en de lichtinval via de lens belemmeren. Alles lijkt waziger en grauwer van kleur. Dit is staar of cataract.
Bij sommigen gebeurt dit al voor het 65ste jaar, bij anderen later en bij enkelen vrijwel niet.
Andere oorzaken van grijze staar
Cataract kan soms het gevolg zijn van aandoeningen als diabetes of glaucoom of het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld cortisone.
Cataract kan een aangeboren afwijking (congenitaal cataract) zijn, al komt dat maar zelden voor. Als zich vlak voor de geboorte een infectie heeft voorgedaan, kan de baby al cataract hebben.
Secundaire staar is een gevolg van een andere aandoening zoals diabetes, het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals bijvoorbeeld cortisone), een langdurige blootstelling aan giftige stoffen, aan ultraviolet licht of straling.
Traumatisch cataract ten slotte is het gevolg van een verwonding aan het oog.