Oorzaak van een huisstofmijtallergie

Huisstofmijten en hun resten kunnen serieuze klachten veroorzaken bij de mens. Eens je een huisstofmijtallergie te pakken hebt, kom je er dan ook moeilijk vanaf. Er zijn echter allerlei soorten huisstofmijten en het is enkel één bepaald soort huismijt die een allergische reactie veroorzaakt. Maar, wat zijn nu precies de oorzaken van zo’n huisstofmijtallergie? En hoe komt zo’n allergische reactie tot stand?

Oorsprong van een huisstofmijtallergie

Huisstofmijten leven van de huidschilfers die we achterlaten in ons huis. Deze dode huidcellen blijven achter op stoffen of zweven in de lucht. Huisstofmijten gedijen het liefst in een vochtige en warme omgeving, bijvoorbeeld het hoofdkussen van je bed. Hier kunnen ze zich optimaal voeden aan het vocht en de stoffen die we achterlaten. De huisstofmijt op zijn beurt, laat allerlei bijproducten achter in onze woning waarop de mens mogelijk allergische reacties vertoont.

Het stof dat je terugvindt bij je thuis bevat allerlei bestanddelen. Het grootste deel van huisstof bestaat echter uit onze eigen dode huidcellen. Deze partikels geraken gemakkelijk in de vezels van ons bedlinnen en andere stoffige oppervlakten. Bijvoorbeeld kussens, gordijnen, tapijten,… Gezien deze materialen ook behoorlijk vochthoudend zijn, is het een perfecte leefomgeving voor de huisstofmijt. De slaapkamer is daarom ook moeilijk huisstofmijtvrij te houden, toch is het niet onmogelijk.

Allergische reacties

Allergieën hebben altijd iets te maken met je immuunsysteem, en bij een huisstofmijtallergie is dat niet anders. In de meeste gevallen produceert je lichaam antilichamen die je beschermen tegen bacteriën, virussen en giftige stoffen.

Als je aan een huisstofmijtallergie lijdt, produceert je lichaam antilichaampjes die agressief reageren op een proteïne in de bijproducten van de huisstofmijt. Deze proteïne is een allergene materie waarvoor je dus allergisch wordt en waarop je immuunsysteem reageert. Van zodra je lichaam deze antilichaampjes produceert, ben je allergisch aan de veroorzakende materie. Bij een huisstofmijtallergie is deze materie dus de uitwerpselen en vervellinghuidjes van de huismijt. Wanneer je met deze stoffen in contact komt produceert je lichaam een reactie in je neusholtes en longen. Uiteindelijk heeft dit een ontstekingsreactie tot gevolg. Symptomen van een huisstofmijt zijn onder andere vaak niezen, hoesten, …

Je immuunsysteem kan twee soorten reacties produceren in de luchtwegen. Enerzijds kunnen je luchtwegen spontaan beginnen ontsteken. Vandaar dat frequente blootstelling aan allergene stoffen een chronische ontsteking in de luchtwegen van je longen kan veroorzaken. Dit wordt ook wel astma genoemd en gaat gepaard met ernstige ademhalingsmoeilijkheden.

Een aanhoudende huisstofmijtallergie kan er anderzijds voor zorgen dat de luchtwegen verstopt geraken. Dit is een bronchitis, of een ontsteking van de grotere luchtwegen tussen de longblaasjes en de luchtpijp.